Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa, met een tuin rondom in Veghel

Woonhuis

Zuidkade 24
5462CD Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Vrijstaande villa, met een tuin rondom

Inleiding. Vrijstaande VILLA, met een tuin rondom. Gebouwd rond 1870 in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. Het huis is uitgevoerd in baksteen en voorzien van hoeklisenen, op de begane grond met gebosseerd gepleisterde blokken. De voorgevel heeft een hoge gepleisterde plint. Andere horizontale elementen in de voorgevel zijn een gepleisterde kroonlijst en cordonlijsten. In de middenrisaliet op de begane grond een dubbele paneeldeur in gebosseerd geblokte omlijsting. Erboven een rechthoekig balkon op dekoratieve consoles met leeuwenkoppen. Het balkon heeft openslaande deuren. Aan weerszijden van de middenrisaliet zijn ramen aangebracht, op de begane grond zijn het achtruitsramen, op de verdieping zesruiters. Ervoor zijn voorzetramen geplaatst. Boven alle ramen en balkondeur is een gestucte versiering aangebracht in classicistische vormgeving. In de achtergevel is een banderol aangebracht met het jaartal 1948. Dit duidt op de uitbreiding van het huis met een serre in dat jaar. Op de begane grond zijn hier achtruitsramen aangebracht, daarboven op de verdieping bevinden zich zesruitsramen onder segmentbogen. Bovenaan in de gevel is een muizentandlijst aangebracht. Grote trap naar de tuin. Links in de aanbouw een groot raam, een kleine dakkapel. De rechterzijgevel is nagenoeg blind, in de top een T-raam. Linkerzijgevel met extra ingang. Het hele huis is onderkelderd. De kelderlichten hebben diefijzers. In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Een centrale gang met rechts daarvan een grote kamer met serre (uit 1948). De haard in de voorkamer heeft een natuurstenen omlijsting uit 1948. De kamers links van de gang bezitten stucplafonds. De hoge gang heeft een marmeren vloer. Waardering. De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik en is van belang als goed en herkenbaar voorbeeld van de wijze waarop de dorpse elite zich representeerde in de late 19de eeuw. Het object is van belang wegens de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521277
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa, met een tuin rondom in Veghel

Vrijstaande villa op de hoek van de zuidkade met de lelielaan

Zuidkade 18
Veghel
Inleiding. Vrijstaande VILLA op de hoek van de Zuidkade met de Lelielaan. Het pand is omstreeks 1890 gebouwd in een Eclectische stijl. Smee..

Graansilo

Veghelse haven (bij)
Veghel
Inleiding. GRAANSILO, ontworpen door L.J.P. Kooken in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordb..

Woonhuis met bedrijfsruimte

Hoogstraat 21
Veghel
Inleiding WOONHUIS met BEDRIJFSRUIMTE. Gebouwd als boerderij in 1887 in opdracht van F. van Eert in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl..

Herenhuis, gebouwd circa 1880 in eclectische stijl

Hoofdstraat 1
Veghel
Inleiding. HERENHUIS, gebouwd circa 1880 in Eclectische stijl. Nu in gebruik als kantoor (begane grond en verdieping zijn onafhankelijk van..

Sint-Lambertuskerk

Deken van Miertstraat 2
Veghel
St. Lambertus, 1856-1862, P.J.H. Cuypers. Neogotische kruisbasiliek met westtoren en kooromgang met kapellenkrans. Eerste grote kerk van Cuy..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa, met een tuin rondom in Veghel

Foto's (1)