Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overweg met installatie voor handmatige bediening van spoorwegbomen in Veghel

Weg En Waterwerk

Parallelweg Zuid bij nr.6
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Overweg met installatie voor handmatige bediening van spoorwegbomen

Inleiding. OVERWEG met installatie voor handmatige bediening van spoorwegbomen. Gebouwd in opdracht van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, omstreeks 1875. De spoorwegovergang in de Populierlaan maakte deel uit van het traject tussen Duitsland en Rotterdam en liep onder meer via Goch en Veghel. Thans is er nog een klein deel van over dat vooral door de CHV gebruikt wordt om te rangeren. De spoorwegbomen zijn bij een wegverbreding vervangen. Omschrijving. Twee paar bedieningen voor spoorwegbomen, aan de centrumzijde van de spoorlijn. De bedieningen zijn uitgevoerd in ijzer en zijn zwart geschilderd. De bedieningen bestaan uit grote ronde schijven op een standaard met kettingen en kabels die over katrollen lopen. De kabels gaan onder de grond om het geheel te bedienen. Waardering. De overweg met installatie voor handmatige bediening van spoorbomen is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een typologische en economische ontwikkeling. De objecten zijn van architectuurhistorisch en van industrieel-archeologisch belang als herinneringen aan de technische ontwikkeling van de spoorbeveiliging. De handbedieningen hebben een grote zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521275
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overweg met installatie voor handmatige bediening van spoorwegbomen in Veghel

Congregatiekapel

Mr. van Coothstraat 1
Veghel
Inleiding. CongregatieKAPEL, ontworpen door P.J.H. Cuypers in 1890 in Neo-Gotische stijl. Thans in gebruik als moskee. De kapel ligt in het..

Pastorie

Burg. de Kuijperlaan 1
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt in 1902-03. In de bouwstijl zijn elementen van Hollandse Neo- Ren..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)