Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graansilo in Veghel

Gebouw

Veghelse haven (bij)
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915

(2 recensies)

Beschrijving van Graansilo

Inleiding. GRAANSILO, ontworpen door L.J.P. Kooken in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Het gebouw ligt op het terrein van de CHV aan de Veghelse haven temidden van diverse andere bedrijfsgebouwen en silo's. In functioneel opzicht vormt het daarmee een geheel. In de totale bedrijfsbebouwing hebben zich diverse wijzigingen voorgedaan. Alleen de betonnen hoogbouw in Zakelijke en Functionalistische vormen wordt beschermd. Omschrijving. Hoge hoofdmassa op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De platte daken zijn voorzien van overstekken. Op het dak is een opbouw geplaatst. Het geheel is opgetrokken in een betonskelet waarbij wanden gedeeltelijk zijn ingevuld met baksteen en gedeeltelijk met beton. Tegen de zuidkant van de hoofdmassa staat een iets lager gedeelte. Hierin is een groot aantal ramen aangebracht. In de silo zelf bevinden zich alleen in de bovenste rand en in de opbouw ramen. Op de begane grond zijn enkele toegangen gemaakt. Alle ramen zijn voorzien van driedelige metalen kozijnen. Het inwendige van de silo is verdeeld in hoge "cellen" met een vierkante plattegrond. Slechts de ruimte daaronder en daarboven is toegankelijk. Aan de onderzijde mondt elke cel uit in een trechtervorm en is aangesloten op een transportsysteem. Waardering. De silo is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een economische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege de plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect, het is een afwijkend bouwtype binnen het oeuvre van Kooken. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de gemeente. De silo is van belang vanwege de bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege de gaafheid van interieur en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521274
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (2)

Graansilo
3
Recensie door: ()
Op 19 oktober 2001 is de graansilo op het CHV-terrein aangemerkt als Rijksmonument. Destijds werd aangenomen, dat de graansilo een ontwerp was van L.J.P. Kooken. Na onderzoek van architect G. van Asperen is in april 2009 gebleken, dat het ontwerp niet toegeschreven moet worden aan Louis Kooken, maar aan J.G. Wiebenga. Op ontwerptekeningen van Kooken, die de overige bebouwing rond de graansilo ontwierp, wordt het silogebouw als een bestaand object neergezet, het is niet tot in detail uitgewerkt. Dat het Rijksmonument, naar nu later blijkt, niet van de hand van Kooken is, maar van de nu veel bekendere Wiebenga, is van grote meerwaarde voor de architectuur. Jan Gerko Wiebenga, die zij carrière begon als ingenieur bij het betonconstructiebedrijf Stulemeyer en Co in Breda, wordt namelijk gezien als de ‘Apostel van het Nieuwe Bouwen’, ook wel ‘Nieuwe Zakelijkheid’ genoemd.
Graansilo
5
Recensie door: ()
Volkomen juiste correctie
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graansilo in Veghel

Vrijstaande villa op de hoek van de zuidkade met de lelielaan

Zuidkade 18
Veghel
Inleiding. Vrijstaande VILLA op de hoek van de Zuidkade met de Lelielaan. Het pand is omstreeks 1890 gebouwd in een Eclectische stijl. Smee..

Vrijstaande villa, met een tuin rondom

Zuidkade 24
Veghel
Inleiding. Vrijstaande VILLA, met een tuin rondom. Gebouwd rond 1870 in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags pand op een rechthoeki..

Woonhuis met bedrijfsruimte

Hoogstraat 21
Veghel
Inleiding WOONHUIS met BEDRIJFSRUIMTE. Gebouwd als boerderij in 1887 in opdracht van F. van Eert in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl..

Enkelsporige brug over de aa

rivier de Aa (bij)
Veghel
Inleiding. Enkelsporige brug over de Aa. Gebouwd in opdracht van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, omstreeks 1875. De bru..

Pastorie

Burg. de Kuijperlaan 1
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt in 1902-03. In de bouwstijl zijn elementen van Hollandse Neo- Ren..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven