Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in het buitengebied van Erp in Erp

Boerderij

Morschehoef 19
5469SM Erp (gemeente Veghel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij in het buitengebied van Erp

Inleiding. BOERDERIJ in het buitengebied van Erp. Het object is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. Het pand staat haaks op de straat en bestaat, van voor naar achter, uit een woongedeelte, een stal en een schuur. Omschrijving. Bakstenen langgevelboerderij op een rechthoekige plattegrond onder een rieten schilddak met een voet van Oud Hollandse pannen. De boerderij heeft een gepleisterde plint. De voorgevel heeft een opgeklampte deur met in het bovenlicht een levensboom. Aan weerszijden van de deur bevinden zich beluikte zesruitsramen. In de overgang van woon- naar bedrijfsgedeelte, in de voorstal, bevindt zich een opgeklampte deur met bovenlicht. In het stalgedeelte een poort en een deeldeur met afgeronde hoeken. De kopse gevel aan de straat (linkerzijgevel) heeft naar achteren toe twee beluikte ramen. In de top zijn twee kleine vierkante raampjes aangebracht. De rechterzijgevel heeft een klampdeur en aan weerszijden daarvan een zesruitsraam. In de achtergevel bevinden zich een zesruitsraam en kelderraam. Daarachter een luifel met daaronder nog een tweetal poorten. In het bedrijfsdeel een korfboog-poort. Achter het huis een put. Het interieur is nagenoeg geheel in oude staat bewaard gebleven. In het woonvertrek liggen plavuizen op de vloer. Dit vertrek heeft een grote schouw, gedeeltelijk betegeld met schildpadtegels. Bedstedes zijn bewaard gebleven. In de keuken daarachter een klein aanrecht. Toegang tot de kelder met daarnaast de deur van de pkamer. Beide deuren zijn breed en laag, uitgevoerd in hout. Het bedrijfsgedeelte dat vanuit de herd bereikbaar is bestaat uit een stal waarin de oorspronkelijke driebeukige eiken gebintconstructie zichtbaar is. Dit gedeelte heeft een hooizolder. Waardering. De boerderij is van algemeen belang, Het pand heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de tweede helft van de 19de eeuw. Het heeft architectuurhistorsch belang vanwege de sobere detaillering. Het object is van belang wegens zeldzaamheid en gaafheid van het interieur en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521273
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in het buitengebied van Erp in Erp

Morsehoef

Morschehoef 16
Erp (Gemeente Veghel)
"de Morsehoef". Brabantse boerderij, 18e eeuw, woonhuis en stal onder een met riet gedekt schilddak; vensters met 20-ruitsschuiframen en lui..

Kortgevelboerderij

Voorbolst 5
Erp (Gemeente Veghel)
Inleiding Kortgevelboerderij, daterende uit de achttiende eeuw. Diverse herstellingen en kleine verbouwingen uit de negentiende eeuw. Oms..

Bakhuis, gesitueerd bij kortgevelboerderij

Voorbolst 5
Erp (Gemeente Veghel)
Inleiding Negentiende-eeuws bakhuis, gesitueerd bij kortgevelboerderij. Omschrijving Eenlaags bakstenen BAKHUIS op een rechthoekige platt..

Voormalige raadhuis

Hertog Janplein 9
Erp (Gemeente Veghel)
Raadhuis. Bakstenen gebouw uit 1791, de voorgevel met een fronton bekroond en voorzien van een hardstenen plint; geblokte hoekpilasters, har..

R.K. St.Servatiuskerk

Kerkstraat 1
Erp (Gemeente Veghel)
R.K. Kerk van St.Servatius. Kerkgebouw in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) uit 1843-1844 door A. van Veggel. Vierkante gekoepelde toren ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in het buitengebied van Erp in Erp

Foto's (1)