Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd circa 1880 in eclectische stijl in Veghel

Woonhuis

Hoofdstraat 1
5461JC Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd circa 1880 in eclectische stijl

Inleiding. HERENHUIS, gebouwd circa 1880 in Eclectische stijl. Nu in gebruik als kantoor (begane grond en verdieping zijn onafhankelijk van elkaar in gebruik). Tegen de achterzijde is tussen 1980 en 1990 een bouwmassa toegevoegd die evenhoog als de hoofdmassa is maar breder. Dit gedeelte staat langs een stuk van de rechterzijgevel, hierin is de ingang naar de verdieping gemaakt. Deze aanbouw is niet beschermd. Omschrijving. Tweelaags huis op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De gepleisterde geblokte voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch opgezet. De gevel wordt geleed door lisenen, op de begane grond geblokt, op de verdieping uitgevoerd met verticale velden. Op de donker geschilderde plint zijn in reliëf velden aangegeven. Het portiek ligt tussen geblokte lisenen. De deur is voorzien van een getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur zijn getoogde T-ramen aangebracht. Boven de portiek en ramen zijn gestucte ornamenten geplaatst, bij de ramen in gebroken gebogen frontons. Op de verdieping ligt boven de portiek een rechthoekig balkon met openslaande deuren, op dekoratieve consoles, afgewerkt met een hek. Aan weerszijden van het balkon bevinden zich ramen als op de begane grond, hier voorzien van kuiven in eenvoudige gepleisterde omlijstingen. Attiek met ovale lichten, voorzien van roosters. Daarboven een gootlijst op dekoratieve consoles met leeuwenkoppen, bekroond door een balustrade. In het midden van de gevel een dakkapel met topgeveltje en drie lichtopeningen. De bakstenen zijgevels zijn blind uitgevoerd. De achtergevel is in het interieur van de uitbreiding zichtbaar gebleven. De oorspronkelijke ramen zijn gehandhaafd. In het interieur is de indeling in de oude vorm bewaard gebleven. Op de begane grond bevindt zich een gang die het pand doorsnijdt. Rechts daarvan, in het midden een trap. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio en vanwege de typologische ontwikkeling van het plattelandsherenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens ornamentiek, het materiaalgebruik en de evenwichtige gevelcompositie. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521268
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd circa 1880 in eclectische stijl in Veghel

Tezamen met Hoofdstraat 39 een herenhuis vormende

Hoofdstraat 37
Veghel
Tezamen met Hoofdstraat 39 een herenhuis vormende uit omstreeks 1800. Kroonlijst met triglyphen en omzoomd door eier- en parellijsten.

Tezamen met Hoofdstraat 37 een herenhuis vormende

Hoofdstraat 39
Veghel
Tezamen met Hoofdstraat 37 een herenhuis vormende uit omstreeks 1800. Deuromlijsting met jonische pilaster; kroonlijst met triglyphen en omz..

Herenhuis uit het begin van de 19e eeuw, met geblokte hoekpilasters, met fraaie deur en deuromlijsting met jonische pilasters

Hoofdstraat 41
Veghel
Herenhuis uit het begin van de 19e eeuw, met geblokte hoekpilasters, met fraaie deur en deuromlijsting met jonische pilasters. Kroonlijst me..

Klooster/kapel

Deken van Miertstraat 8
Veghel
Inleiding. Het U-vormige KLOOSTER met RECTORAAT werd gebouwd in 1869-1872 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in een voor kloosters gebruikelij..

Klooster/kapel

Deken van Miertstraat 8
Veghel
Inleiding. Achter het klooster ligt een grote KAPEL, gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architect J.J.M. van Halteren. De kapel is gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)