Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide in Veghel

Gebouw

Past. van Haarenstraat 13
5464VD Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide

Inleiding. PAKHUIS, voormalig depot van de NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond) aan de doorgaande weg in Mariaheide. Gebouwd in 1912 naar ontwerp van L.J.P. Kooken in Overgangstijl. Tegen de linkerzijgevel is de oorspronkelijke aanbouw vervangen. Dit deel wordt niet beschermd. Omschrijving. Tweelaags bakstenen pakhuis op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. De voorgevel telt zes travee├źn en heeft, rechts van het midden een rechthoekige poort, boven een ondiep bordes met aan beide zijden een smal trapje (dit gedeelte is circa 1995 vernieuwd). In de voorgevel zijn op de begane grond hooggeplaatste ramen met metalen kozijnen, voorzien van een kleine roedenverdeling aangebracht. De ramen op de verdieping zijn groter, deze rechthoekige ramen hebben eveneens metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. Meteen onder de ramen van de verdieping is een gepleisterde band in een geprofileerde lijst aangebracht. Het oorspronkelijke opschrift "C.H.V.: MARIAHEIDE: N.C.B." is overgeschilderd. De gevel wordt bekroond door een bakstenen balustrade. Op de hoek en aan weerszijden van de middentravee zijn gemetselde pinakels gezet. In de balustrade gepleisterde velden, in het midden met het opschrift 1912. De zijgevels zijn blind en afgewerkt met een houten gootlijst. In de achtergevel zijn ramen in dezelfde vormgeving als in de voorgevel aangebracht. Het interieur verkeert nog in oorspronkelijke staat. De vloer op de begane grond is van beton. De constructie bestaat uit ijzeren I-profielen en houten balkenplafonds. Op de verdieping is een bakstenen tussenwand aanwezig. Hierin is een tweetal rondboogdoorgangen, af te sluiten met schuifpoorten geplaatst. Een houten steektrap met balustrade verbindt de onderlinge verdiepingen. In de vloer bevinden zich rechthoekige luiken. Waardering. Het pakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouwco├Âperaties in oostelijk Noord-Brabant en is van belang voor de typologische ontwikkeling van het boerenbondsgebouw. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het utilitaire werk van de architect Kooken. Het is een zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een NCB-pakhuis en daarmee representatief voor de emancipatie van de agrarische bevolking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521267
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide in Veghel

Complex OLV van Goede Raad

Past. van Haarenstraat 34
Veghel
Inleiding. Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in op..

Complex OLV van Goede Raad

Past. van Haarenstraat 38
Veghel
Inleiding. Voormalig KOETSHUIS, verbouwd tot pastorie. Gebouwd naar ontwerp van J. van Groenendael in 1907. In de bouwstijl zijn invloeden ..

Complex OLV van Goede Raad: pastorie

Past. van Haarenstraat 40
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. van Groenendael in een traditionele bouwstijl met invloeden van Neorenaissance Het..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 42
Veghel
Inleiding. Rooms Katholieke KERK gebouwd in 1912 in een versoberde Neo-Gotische stijl naar een ontwerp van J. van Groenendael uit 1907-1909..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 44
Veghel
Inleiding. KLOOSTER, het H. Nicolaashuis, gebouwd in 1912 naar ontwerp van J. van Groenendael. Oorspronkelijk met leerschool en bewaarschoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide in Veghel

Foto's (1)