Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enkelsporige brug over de aa in Veghel

Weg En Waterwerk

rivier de Aa (bij)
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Enkelsporige brug over de aa

Inleiding. Enkelsporige brug over de Aa. Gebouwd in opdracht van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, omstreeks 1875. De brug maakte deel uit van de treinverbinding tussen Duitsland en Rotterdam en liep onder meer via Veghel naar Goch. Omschrijving. De balkbrug bestaat uit samengestelde doorgaande ijzeren liggers met geklonken vollewandliggers. De liggers rusten op de rechthoekige landhoofden en een langwerpige pijler met afgeronde uiteinden in het midden van het water. De landhoofden en pijler zijn uitgevoerd in handgevormde baksteen. De landhoofden hebben betonnen lijsten, de pijler in het midden is voorzien van natuurstenen geprofileerde afdekplaten. Over de brug is een enkel spoor aangelegd. Waardering. De brug is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische en economische ontwikkeling, namelijk de ontsluiting van Noord-Brabant en de ontwikkeling van spoorverbindingen tussen Rotterdam en het Duitse achterland. Zij maakt deel uit van het Noord-Brabantse tracé in de lijn Rotterdam-Wesel, het deel waar de brug ligt is nog steeds in gebruik. Zij heeft industrieel-archeologische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521266
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enkelsporige brug over de aa in Veghel

Boerderij van het langgeveltype, blijkens jaaranker: 1809

Dorshout 18
Veghel
Boerderij van het langgeveltype, blijkens jaaranker: 1809. Met riet en pannen gedekt wolfdak. In het woongedeelte vensters met luiken en twi..

Graansilo

Veghelse haven (bij)
Veghel
Inleiding. GRAANSILO, ontworpen door L.J.P. Kooken in 1915 in opdracht van de CHV, de Coöperatieve Handelsvereniging van de NCB (de Noordb..

Pastorie

Burg. de Kuijperlaan 1
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt in 1902-03. In de bouwstijl zijn elementen van Hollandse Neo- Ren..

Congregatiekapel

Mr. van Coothstraat 1
Veghel
Inleiding. CongregatieKAPEL, ontworpen door P.J.H. Cuypers in 1890 in Neo-Gotische stijl. Thans in gebruik als moskee. De kapel ligt in het..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kaart & Routeplanner