Enkelsporige brug over de aa in Veghel

rivier de Aa (bij)

Beschrijving van Enkelsporige brug over de aa

Inleiding. Enkelsporige brug over de Aa. Gebouwd in opdracht van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, omstreeks 1875. De brug maakte deel uit van de treinverbinding tussen Duitsland en Rotterdam en liep onder meer via Veghel naar Goch. Omschrijving. De balkbrug bestaat uit samengestelde doorgaande ijzeren liggers met geklonken vollewandliggers. De liggers rusten op de rechthoekige landhoofden en een langwerpige pijler met afgeronde uiteinden in het midden van het water. De landhoofden en pijler zijn uitgevoerd in handgevormde baksteen. De landhoofden hebben betonnen lijsten, de pijler in het midden is voorzien van natuurstenen geprofileerde afdekplaten. Over de brug is een enkel spoor aangelegd. Waardering. De brug is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische en economische ontwikkeling, namelijk de ontsluiting van Noord-Brabant en de ontwikkeling van spoorverbindingen tussen Rotterdam en het Duitse achterland. Zij maakt deel uit van het Noord-Brabantse tracé in de lijn Rotterdam-Wesel, het deel waar de brug ligt is nog steeds in gebruik. Zij heeft industrieel-archeologische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)