Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk (bij)
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Rechts van het pad aan de hoofdas, meteen na het dwarspad gelegen GRAFMONUMENT. Het graf werd omstreeks 1900 opgericht voor de heer en mevrouw Manssen-Gerbrands. In de vormgeving zijn elementen van Neo-Classicisme verwerkt. Omschrijving. Het graf bestaat uit een rechthoekige voet met daarop een tombe met geknikt deksel. Het plateau is voorzien van hoekpijlers, met elkaar verbonden door een grove ketting. Op pijler links voor is de inscriptie "G. PETERSE & ZN./ OSCH" gemaakt. De sobere tombe is voorzien van een kruis. Daarachter staat een vierkante opstand in classicistische vormgeving. Hierop zijn emaille ovaaltjes met portretfoto's van man en vrouw aangebracht. Witte plaquette met inscripties. Voor: "HIER RUST IN VREDE/ MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDTS/ ECHTGENOOT VAN DEN HEER/ LOUIS MANSSEN/ GEB. TE VEGHEL 28 FEB. 1848/ EN ALD. OVERL. 21 JULI 1900/ HARE WERKEN/ ZULLEN HAAR PRIJZEN SP. XXXI/ RIP. Rechts: "HIER RUST IN VREDE/ DE HEER/ LOUIS HUBER/ MAUSSEN/ ECHTGENOOT VAN MEVROUW/ MARIA JACOMINA/ GERBRANDS/ GEB. TE NIEUWENHAGE/ 7 MAART 1845/ OVERL. TE VEGHEL 25 FEB. 1907/ RIP. Op de opstand is een beeld van een treurende vrouwenfiguur met gedoofde toorts in de hand bij een omkranste zuil geplaatst. Waardering. Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521261
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)