Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Gebouw

Past. van Haarenstraat 38
5464VG Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Complex OLV van Goede Raad

Inleiding. Voormalig KOETSHUIS, verbouwd tot pastorie. Gebouwd naar ontwerp van J. van Groenendael in 1907. In de bouwstijl zijn invloeden van Chaletstijl aanwezig. Omschrijving. Eénlaags bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met tuiles-du-Nord. De topgevel aan de straatkant is gedeeltelijk betimmerd, beide topgevels, voor en achter, zijn voorzien van windveren. In de rechterzijgevel bevinden zich drie samengestelde ramen, te weten twee driedelige ramen en in het midden een vierdelig raam. Alleen boven het middelste gedeelte van de ramen is een bovenlicht, voorzien van een kleine roedenverdeling aangebracht. Boven het middelste raam bevindt zich een brede segmentboog in het gedeeltelijk vernieuwde metselwerk, mogelijk van een getoogde poort uit de oorspronkelijke situatie. Het boogveld is gepleisterd. In de kopse gevel hebben de ramen dezelfde vormgeving. Boven het raam in de topgevel is een rondboog gemetseld. De nieuwe ingang bevindt zich in de linkerzijgevel. In deze gevel zijn kleine rechthoekige ramen aangebracht, de bovenlichten daarvan zijn gevuld met glas-in-lood. Tegen de achtergevel bevindt zich een kleine serre onder plat dak. Waardering. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521249
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Complex OLV van Goede Raad: pastorie

Past. van Haarenstraat 40
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. van Groenendael in een traditionele bouwstijl met invloeden van Neorenaissance Het..

Complex OLV van Goede Raad

Past. van Haarenstraat 34
Veghel
Inleiding. Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in op..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 42
Veghel
Inleiding. Rooms Katholieke KERK gebouwd in 1912 in een versoberde Neo-Gotische stijl naar een ontwerp van J. van Groenendael uit 1907-1909..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 44
Veghel
Inleiding. KLOOSTER, het H. Nicolaashuis, gebouwd in 1912 naar ontwerp van J. van Groenendael. Oorspronkelijk met leerschool en bewaarschoo..

Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide

Past. van Haarenstraat 13
Veghel
Inleiding. PAKHUIS, voormalig depot van de NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond) aan de doorgaande weg in Mariaheide. Gebouwd in 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Foto's (1)