Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Gebouw

Past. van Haarenstraat 34
5464VG Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Complex OLV van Goede Raad

Inleiding. Rooms Katholieke LAGERE SCHOOL (Pastoor van Haarenstraat 36) met ONDERWIJZERSWONING (Pastoor van Haarenstraat 34). Gebouwd in opdracht van pastoor van Haaren, in 1910 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. De school is in gebruik als gemeenschapshuis. De woning wordt als zelfstandige woonruimte gebruikt. Omschrijving. Samengestelde bakstenen bouwmassa waarbij school en woning duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het dak is gedekt met tuiles-du-Nord en heeft gootlijsten en windveren. Het gebouw heeft een iets uitstekende bakstenen plint. Direkt onder de goot is een tandlijst, uitgevoerd in gele steen aangebracht. De school bestaat uit een éénlaags gebouw op een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een hoge verdiepingshoogte onder zadeldak. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant van de school en springt iets naar voren. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder haaks op elkaar staande daken. De voorgevel van de school heeft zes hoge ramen met kruiskozijnen. Deze ramen zijn in twee groepen van drie geplaatst, overeenkomstig de oorspronkelijke klasindeling. Erboven, ongeveer in het midden van de gevel, is in een gepleisterd veld de huidige naam van het gebouw gezet. In de rechterzijgevel ligt, iets terugwijkend onder een lessenaarsdak, de ingang. In het bovenlicht van de deur is gekleurd glas-in-lood gezet. De topgevel heeft twee ramen. De achtergevel heeft een haakse aanbouw onder zadeldak, deze aanbouw is later verlengd. De voorgevel van het woonhuis telt vijf traveeën. Het risaliet, rechts is twee traveeën breed, twee lagen hoog met topgevel onder een haaks zadeldak. Links is de bouwmassa één laag hoog onder een hoog dak met wolfeind. De staande ramen op de begane grond hebben allen een smalle middenstijl en een bovenlicht. Op de eerste verdieping is een gelijkvormig raam aangebracht, in de topgevel een klein liggend raam. De paneeldeur heeft smeedijzeren roosters, ervoor ligt een bakstenen trapje. In het dakvlak van het wolfdak is een dakkapel gemaakt. De linkerzijgevel heeft een kelderlicht, een smal raam op de begane grond en een raam in de top. Een kleine aanbouw telt één bouwlaag onder een plat dak. Het interieur van de school is gemoderniseerd, aan de straatkant ligt een grote recreatiezaal, hierin is een oude kastenwand gehandhaafd. Waardering. De school is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521248
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Complex OLV van Goede Raad

Past. van Haarenstraat 38
Veghel
Inleiding. Voormalig KOETSHUIS, verbouwd tot pastorie. Gebouwd naar ontwerp van J. van Groenendael in 1907. In de bouwstijl zijn invloeden ..

Complex OLV van Goede Raad: pastorie

Past. van Haarenstraat 40
Veghel
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. van Groenendael in een traditionele bouwstijl met invloeden van Neorenaissance Het..

Pakhuis, voormalig depot van de ncb aan de doorgaande weg in mariaheide

Past. van Haarenstraat 13
Veghel
Inleiding. PAKHUIS, voormalig depot van de NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond) aan de doorgaande weg in Mariaheide. Gebouwd in 19..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 42
Veghel
Inleiding. Rooms Katholieke KERK gebouwd in 1912 in een versoberde Neo-Gotische stijl naar een ontwerp van J. van Groenendael uit 1907-1909..

Complex OLV van Goede Raad

Pat. van Haarenstraat 44
Veghel
Inleiding. KLOOSTER, het H. Nicolaashuis, gebouwd in 1912 naar ontwerp van J. van Groenendael. Oorspronkelijk met leerschool en bewaarschoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex OLV van Goede Raad in Veghel

Foto's (1)