Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrikantenhuis met kantoor in Tilburg

Woonhuis

Korvelplein 8
5025JN Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Fabrikantenhuis met kantoor

Inleiding. Het Eclectische pand werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw als FABRIKANTENHUIS MET KANTOOR voor de firma Van Dooren-Dams. Het gebouw is gesitueerd aan het plein van één van de oude Tilburgse herdgangen, Korvel. In het pand zijn onder meer een apotheek en diverse gezondheidsdiensten gevestigd. Het is het laatste restant van een omvangrijk industriecomplex. Omschrijving. Het tweelaagse pand heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond waarvan de korte voorgevel van huisnummer 11 gericht is naar het Korvelplein. Het gebouw is gepleisterd en geschilderd en heeft een wolfsdak met zwarte Oud-hollandse dakpannen. De voorgevel heeft in het midden een paneeldeur, evenals de overige muuropeningen voorzien van een geprofileerde lijst met een kuif. Aan weerszijden een breed zesruits samengesteld venster met hardstenen vensterdorpel. Op de etage nog twee van deze ramen; boven de deur een schuifvenster. Boven dit venster tenslotte drie smalle venstertjes met kuifje en gezamenlijke lekdorpel. De gevel is afgezet met een fries met velden en consoles, de geprofileerde gootlijst is voorzien van siersnijwerk. De linker zijgevel telt negen traveeën en heeft geheel links een grote tweelaagse vijfhoekige erkervormige aanbouw met T-vensters en openslaande deuren in het middenvlak. Dit gepleisterde bouwdeel heeft dezelfde ornamentiek als de hoofdgevels. Het platte dak is omzoomd door een fries zoals bij de voorgevel. Dit wordt voortgezet als fries onder de goot van de rest van de zijgevel. Deze heeft T-ramen, en beneden onder meer twee openslaande deuren, een samengesteld raam en een erker. De deuren zijn voorzien van smeedijzeren sierroosters. De eenlaagse vijfkantige houten erker heeft een plat dak. De borstwering is voorzien van diamantkoppen. In het dakvlak zijn vier dakkapellen geplaatst. Rechts van de voorgevel bevindt zich een blind wit gepleisterd topgeveltje. De rechterzijgevel sluit hierop aan met een veranda met plat dak en sierlijst. De zijgevel is verder voorzien van negen vensterassen met T-vensters zonder profilering en twee grote boven elkaar geplaatste ronde ramen. De achtergevel is blind. Het interieur is sterk gewijzigd door het veranderen van de indeling en het verlagen van de plafonds. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabriekscomplexen annex woningen binnen de bestaande oudere stedelijke structuur en is tevens een goed voorbeeld van de typologische ontwikkeling van dergelijke panden. Architectuurhistorisch is het gebouw waardevol vanwege de stijl en ornamentiek. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521246
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrikantenhuis met kantoor in Tilburg

Complex Antonius van Padua (Korvel)

Korvelplein 203
Tilburg
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1904 en vertoont Neo-Renaissance invloeden. Bij de bouw van de kerk werd in 1923 tegen de rechter zij..

Sint Antonius van Paduakerk (Korvelse kerk)

Korvelplein 182
Tilburg
Inleiding De H.H. DIONYSIUS EN ANTONIUS VAN PADUAKERK is gebouwd tussen 1923 en 1924 naar ontwerp van de architect Ed. Cuypers. Ter plaatse..

Capucijnenklooster

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. Het capucijnenklooster is in 1880-1882 gebouwd in de sobere stijl, de capucijnen eigen. Hiervoor werd een eigen architect aanget..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De Neo-barokke kerk behoort tot en is vastgebouwd aan het capucijnenklooster op nummer 165. De stijl grijpt terug op die van de ..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De WERKHUIZEN werden gebouwd in 1882 in een sobere stijl die met die van het klooster overeen komt. Hierin was ondermeer een bro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrikantenhuis met kantoor in Tilburg