Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrikantenwoonhuis in Tilburg

Woonhuis

Gasthuisring 37
5041DR Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Fabrikantenwoonhuis

Inleiding. FabrikantenWOONHUIS, gebouwd in 1905 in opdracht van de wolhandelaar B.V. Pessers-Daniëls. In de bouwstijl zijn invloeden van Overgangsstijl en Neo-Classicisme herkenbaar. Omschrijving. Hoog tweelaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder een hoog, steil, afgeplat schilddak gedekt met leien. Het dak is voorzien van een gootlijst, aan de voorzijde op klossen. De rechterzijgevel is nagenoeg blind op een nieuwe vluchtdeur met brandtrap na. Twee dakkapellen zijn voorzien van nieuwe kunststof kozijnen. Ertussen is een nieuwe deur aangebracht. De voorgevel telt vier traveeën. De voorgevel heeft een geleding met pilasters, voorzien van een natuurstenen voet en is voorzien van een natuurstenen plint. De ramen hebben afgeronde hoeken en zijn in een natuurstenen omlijsting geplaatst. De kroonlijst is uitgevoerd in zandsteen en voorzien van laag reliëf. Ter hoogte van de verdieping zijn voorstellingen in de natuursteen aangebracht. In de meest linkse travee bevindt zich het portiek met houten deuren. Daarboven op de eerste verdieping een uitbuikende erker op een console met reliëf. Tussen de ramen van de begane grond en verdieping reliëfs in zandsteen. De gootlijst heeft een golvende vorm boven de erker. Op het dak is een brede zinken rand met hoekdekoraties aangebracht. De achtergevel heeft grote vernieuwde ramen, terras- en balkondeuren. De rechterhoek van de achterkant is hoger opgemetseld. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van fabrikantenvilla's in het bestaande stedelijk weefsel en is van belang voor de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere vormgeving en het materiaalgebruik. Het is van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521245
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrikantenwoonhuis in Tilburg

Voormalig woonhuis

Gasthuisring 23
Tilburg
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1897 in Eclectische stijl, nu kantoor. Het is gebouwd voor de fabrikantenfamilie Janssens-Eras, naar ontwe..

Voormalig winkel-warenhuis in expressionistische stijl

Gasthuisring 5
Tilburg
Inleiding Voormalig WINKEL-WARENHUIS in Expressionistische stijl van de firma P. de Gruyter en Zn. uit 1933. Gebouwd naar ontwerp van W. We..

Voormalig brandspuithuis

Gasthuisring 8
Tilburg
Inleiding Voormalig BRANDSPUITHUIS uit ca. 1910 op rechthoekig perceel met de smalle zijde aan de straat. Nu in gebruik als transformatorhu..

Drie woonhuizen

Gasthuisring 2
Tilburg
Inleiding Drie WOONHUIZEN uit ca. 1860, vermoedelijk gebouwd door molenaar Claassens, die in het meest linkse huis grenzend aan het Wilhelm..

Dubbel herenhuis met overbouwde poort uit 1907 in de stijl van de neo-renaissance

Wilhelminapark 36
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS met overbouwde POORT uit 1907 in de stijl van de Neo-Renaissance. Het pand werd in opdracht van J.M.S.A. en P.A...

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrikantenwoonhuis in Tilburg

Foto's (1)