Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster St. Petrus in Udenhout

Kerkelijk Gebouw

Slimstraat 21
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890-1900

(1 recensie)

Beschrijving van Klooster St. Petrus

Inleiding KLOOSTER Sint-Petrus, opgetrokken rond 1890-1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl met Neogotische elementen, gelegen naast de reeds eerder beschermde kerk van de H. Lambertus, aan de Slimstraat, een der vier kruisstraten, die het oude centrum van Udenhout vormen. In de tuin onder meer een rode beuk. Omschrijving Tweelaags kloostergebouw, opgetrokken uit baksteen, onder met leien gedekt afgeplat schilddak, aan de rechterzijde voorzien van een haaks op de straat gerichte bakstenen kapel onder met leien gedekt zadeldak. De voorgevel heeft een hardstenen plint, waarboven een druiplijst van geglazuurde steen en telt zeven travee├źn, waarvan de middelste en de hoekvakken door bakstenen lisenen worden aangeduid. Per travee boven en onder schuiframen met vierentwintigruits kleine roedenindeling. De lisenen eindigen ter hoogte van de geprofileerde lijstgoot in deels getande uitmetselingen en worden met elkaar verbonden door segmenttogen en een rijk gedetailleerde getande lijst. Gesmede sierankers. De middenrisaliet heeft een ondiep portiek met paneeldeur met driepassen en een vierdelig bovenlicht. Erboven een tegeltableau met de kloosternaam 'St. Petrus'. In de met geglazuurde baksteen afgedekte topgevel een spitsboognis met kunststenen beeld van de H. Jozef onder kruis. In het dakvlak links en rechts een dakkapel. De zijgevel heeft twee kleine roedenvensters met rolluiken en een tandlijst onder de goot. In het dakvlak een dakkapel. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld en heeft op de verdieping zes openslaande vierentwintigruits ramen en in het midden een raam voor het trappenhuis. In het dakschild drie dakkapellen. De kapel heeft aan de straatzijde een driezijdig gesloten absis met overhoekse steunberen en een fries. In de eindgevel drie lancetramen. In de eenvoudige lange zijgevel rechts zes smalle lancetvensters. In de koorramen heiligenfiguren. Aan de linkerzijde een tweelaagse aanbouw onder met leien gedekt zadeldak. Twintigruits schuiframen. Aan de straatzijde een smeedijzeren hekwerk op bakstenen voetmuur, met poortjes tussen bakstenen pijlers. Waardering Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van onderwijs en zielzorg door congregaties in de late negentiende eeuw en is een goed voorbeeld van het eenvoudige kloostertype, dat zich ontwikkelde als een grote variant van het blokvormige herenhuis. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van een uiterst eenvoudige, min of meer gotiserende katholieke gestichtsstijl. Het maakt deel uit van een groter geheel, een katholieke groep aan een der vier kruisstraten in de kom van Udenhout. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Klooster St. Petrus
3
Recensie door: ()
Goedemiddag, graag zou ik willen weten of en welke congregatie (kloosterorde) dit klooster heeft bewoond/beheerd in de tijdsperiode 1933-1950
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster St. Petrus in Udenhout

Dorpswoning met empire ramen en deur

Slimstraat 25
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Dorpswoning met Empire ramen en deur.

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)