Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Udenhout

Woonhuis

Schoorstraat 2
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in Eclectische stijl, gelegen aan een der vier 'kruisstraten', die het oude centrum van Udenhout vormen. Oorspronkelijk het woonhuis van 'Gouden Willem', burgemeesterszoon W. van Iersel, in 1924 weldoener van Huize Sint Vincentius. Het huis was als woonhuis 'De Kleine Strijdhoeve' in 1826 van het landgoed De Strijdhoeve afgesplitst en korte tijd vestiging van het internaat Sint Vincentius, thans Schoorstraat 4, en later rectorswoning. In de tuin oudere beuken, kastanjes, linden, magnolia, haagbeuk, ceders en exoten. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, onder mansardedak gedekt met rensleien. De voorgevel telt 8 travee├źn en heeft een betegelde stoep, gepleisterde plint en een cassettenfries met houten gootlijst. Zesruits schuiframen met persiennes. De laatste travee links is blind. De rijk gedetailleerde Neo-Renaissance paneelvoordeur met smeedwerk heeft een gestucte omlijsting. Vier dakkapellen met T-ramen en frontons. De zijgevel aan de straathoek heeft beneden zesruits ramen en toont sporen van een gedichte opening. Erboven twee openslaande zesruits ramen en in de top een T-raam, alles voorzien van persiennes. De topgevel heeft windveren met geschulpte sierranden en in de top een makelaar met windwijzer. De linker zijgevel heeft een vernieuwde paneeldeur met bovenlicht en een getoogde poort, die schuil gaat achter een later voorgebouwde rechthoekige poort. Erboven een hijsopening met opgeklampte deur en later toegevoegde flankerende ramen. Topgevel met windveren met geschulpte sierranden en in de top een makelaar met windwijzer. In de lange achtergevel eenvoudige schuifvensters, een omlijste ingang, twee zesruits schuiframen, een vernieuwde deur en een rijk gedecoreerde houten serre. Muizetand onder de bakgoot. Aan de straatzijde een pijlpuntenhek op voetmuur en verder een gemetselde muur met siermetselwerk in gele baksteen. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als eerste vestigingsplaats van het belangrijke katholieke internaat Huize Sint Vincentius. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Brabantse Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Udenhout

Oude Raadhuis

Slimstraat 2
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Raadhuis. Neogotisch gebouw uit 1849.

R.K. pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-..

Koetshuis behorende bij pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. KOETSHUIS behorende bij de rond 1850-1860 gebouwde pastorie. De aangebouwde plantenkas valt buiten de bescherming. Omschrijving..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)