Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl in Udenhout

Woonhuis

Kreitenmolenstraat 19
5071BA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Woonhuis in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl

Inleiding WOONHUIS, opgetrokken rond 1900 in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl en gelegen aan de zuidelijke van de vier 'kruisstraten' die het oude centrum van Udenhout vormen. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen onder mansardedak met leien in rensdekking op de schilden en kruispannen. Hoekschoorstenen. De voorgevel heeft een hardstenen plint, hoeklisenen en een middenrisaliet met lisenen. In de vlakke velden links en rechts twee schuiframen met rolluiken en segmenttogen met aanzetstenen en sluitstenen met diamantkop. In de risaliet ingangsportiek met paneeldeur met siersmeedwerk. Gecombineerde tuit- en trapgevel met getoogd T-raam en pinakels. Stoep. In de linker zijgevel een getoogd halfvenster en in de topgevel twee schuiframen, alle met rolluiken. In de rechter zijgevel boven drie getoogde schuiframen. In de achtergevel twee schuifvensters. Haakse aanbouw onder zadeldak met oud-Hollandse pannen en vernieuwde ramen. Inwendige hal met oorspronkelijke betegeling met marmer en decoratief geschilderde wanden. Bovenlicht met glas-in-lood in florale motieven. In de kamers onder meer marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren en stucplafonds. Links en rechts wordt het erf begrensd door schansmuren met pilasters en tandlijsten uit de bouwtijd. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521239
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl in Udenhout

R.K. pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-..

Koetshuis behorende bij pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. KOETSHUIS behorende bij de rond 1850-1860 gebouwde pastorie. De aangebouwde plantenkas valt buiten de bescherming. Omschrijving..

Oude Raadhuis

Slimstraat 2
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Raadhuis. Neogotisch gebouw uit 1849.

Woonhuis

Schoorstraat 2
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding WOONHUIS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in Eclectische stijl, gelegen aan een der vier 'kruisstraten'..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl in Udenhout