Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Udenhout

Woonhuis

Groenstraat 70
5071ED Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870-1880


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS uit ca. 1870-1880, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl, deel uitmakend van de lintbebouwing aan de Groenstraat, een van de vier 'kruisstraten', die het oude centrum van Udenhout vormen. In de tuin een kastanje en twee rode beuken. Omschrijving Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak met oud-Hollandse pannen met aan de achterzijde een aanbouw, de stal met voormalig koetshuis, onder afgewolfd zadeldak. De voorgevel telt vijf travee├źn en heeft een gepleisterde plint. De voordeur is een kussenpaneeldeur met getoogd bovenlicht, gevat in een stucomlijsting met kuif. Links en rechts twee getoogde zesruits schuiframen, voorzien van paneelluiken, onder trapsgewijs gemetselde, sierlijke segmenttogen. Gestuct fries met verdiepte velden, tandlijst en houten gootlijst. De linker zijgevel heeft beneden een zesruits schuifraam met oorspronkelijk houten rolluik met kast en op de verdieping twee getoogde zesruits ramen. Topgevel met rollaag en schoorsteen. De rechter zijgevel heeft zesruits ramen met luiken en boven getoogde zesruits ramen, een topgevel met rollaag en hoekschoorsteen. De achtergevel heeft een deur met gedeeld bovenlicht, een vergroot raam, een bakstenen tandlijst en een dakkapel. De aanbouw heeft getoogde stalramen en raam- en deuropeningen. De deuren zijn opgeklampt, de ramen hebben vier- en zesruits indeling. Er is een tweetal inrijpoorten. Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling met centrale hal, plavuizenvloer, paneeldeuren en stucplafonds. De plafonds in de gang en kamer met engelen in olieverf. Figuratieve tegeltableaus in de keuken. In de bijkeuken fornuis met wasketel. Kelder met troggewelfjes op ijzeren profielen. Aan de straat een smeedijzeren sierhek met pijlpunten op voetmuur met inrijpoort. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorisch belang als verfijnde, harmonisch gedetailleerde variant van het traditionele Brabantse dorpshuis. Het heeft ensemblewaarden, als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de bijzondere nederzettingsstructuur van de Udenhoutse 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Udenhout

Villa Wilgenwind

Groenstraat 28
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Tweelaags landhuis 'Wilgewind', gebouwd in 1928 naar ontwerp van de Bossche architect J. van Halteren (1893-1973) in een strakke,..

Boerderij van het langgeveltype met combinatie van dwars- en langdeel

Groenstraat 84
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Boerderij van het langgeveltype met combinatie van dwars- en langdeel. Jaarankers 1811. Schuur.

Complex Groenstraat 86

Groenstraat 84A
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding De schuur, rechts van het woonstalhuis is in 1893 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groe..

Woonstalhuis in Eclectische stijl

Groenstraat 86
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het woonstalhuis is in 1876 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groenstraat. Omschrijving..

Woonhuis in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl

Kreitenmolenstraat 19
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding WOONHUIS, opgetrokken rond 1900 in een regionale variant van de Neo-Renaissance stijl en gelegen aan de zuidelijke van de vier 'k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Udenhout

Foto's (2)