Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Riddershoeve in Berkel Enschot

Gebouw

't Zwaantje 1
5056ED Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Riddershoeve

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de pleinachtige verbreding in de Kerkstraat staat, tegenover de H. Ceciliakerk, het CAFE, voorheen genaamd 'Kerkzicht', thans 'Riddershoeve'. Het lage pand dateert uit omstreeks 1880. Buiten de bescherming vallen de later geplaatste aanbouwen aan de noordelijke en noordwestelijke zijde. Omschrijving Het eenlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van oud-Hollandse pannen. De handgevormde bakstenen voorgevel heeft een gecementeerde plint, hardstenen dorpels, smeedijzeren muurankers en wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst, voorzien van een gestuct fries. De symmetrisch ingedeelde gevel heeft een opgeklampte voordeur, voorzien van een bovenlicht. De deur wordt geflankeerd door aan beide zijden twee zesruits schuifvensters, voorzien van luiken met een diabolobeschildering. De linker zijgevel is gedeeltelijk opnieuw ingedeeld door de plaatsing van openslaande deuren naar het terras. Verder een zesruits venster, voorzien van luiken. Op de kapverdieping een zesruits venster met vierruits bovenlicht en luiken. De gevel wordt afgesloten met een nokruiter. De achtergevel is opgetrokken in handgevormde baksteen en gaat grotendeels schuil achter de latere aanbouwen. De grotendeels blinde, eveneens in handgevormde steen opgetrokken rechter zijgevel heeft op de begane grond een beluikt zesruits schuifvenster, waarnaast een opgeklampte deur. Op de verdieping twee vierruits vensters. De gevel wordt bekroond door een nokruiter. De indeling van de begane grond is grotendeels gewijzigd. De oorspronkelijke balklaag van de verdieping is nog aanwezig. Waardering. Het café is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de culturele en sociaal-economische ontwikkeling van het platteland. Het heeft ensemblewaarden wegens de architectonische kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met kerk en wegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521236
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Riddershoeve in Berkel Enschot

Complex Kerkstraat 1: voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis, vlaamse schuur en karschop

Kerkstraat 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Voormalige LANGGEVELBOERDERIJ met aangebouwd achterhuis, Vlaamse schuur en karschop. De boerderij is waarschijnlijk na een brand..

Complex Kerkstraat 1: Vlaamse schuur

Kerkstraat 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. VLAAMSE SCHUUR uit de tweede helft van de negentiende eeuw, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achte..

Complex Kerkstraat 1: karschop

Kerkstraat 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. KARSCHOP, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis en Vlaamse schuur. De boerderij is waarschij..

Complex De Kraan: langgevelboerderij

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de langgevelboerderij De Kraan met aangebouwd bak..

Complex De Kraan: Vlaamse schuur

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Vlaamse schuur, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882. Omschrijving. Parallel aan de boerderij staat op het achtererf ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)