Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jugendstil dubbele boven-benedenwoning in Tilburg

Woonhuis

Wilhelminapark 13
5041EA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Jugendstil dubbele boven-benedenwoning

Inleiding De Jugendstil DUBBELE BOVEN-BENEDENWONING werd gebouwd in 1911 in opdracht van B.V. Pessers-Daniƫls naar ontwerp van architect Jos Donders. Omschrijving Het drie- tot vierlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve onderdelen en een hoog basement van hardsteen. De driedeling van de gevel wordt geaccentueerd door het plaatselijk halfsteens vooruitspringen van de smalle hoekrisalieten en het middendeel met balkon en erker, waarbij ook de uitspringende en inspringende muuropeningen ritmisch verspringen. In het midden bevinden zich twee schuifvensters met hardstenen dorpels, bewerkte lateien en bovenlichten met kleine roedenverdeling in groen glas. Vanaf de dorpels wordt in een gebogen lijn in de hardsteen de aanzet gegegeven tot het vooruitspringen van de hoekpartijen. Op de begane grond hebben deze een getoogd portiek met elk twee kussenpaneeldeuren met een smeedijzeren sierrooster. De deuren naar de bovenwoning hebben een hardstenen trapje met ijzeren leuning. De bovenlichten van de deuren hebben, als alle bovenlichten, een kleine roedenverdeling in groen glas. In het rechterportiek bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Nicolaas Bernard en Henrica Pessers 2 nov. 1911". Boven de deuren bevindt zich een segmentvormige erker met zesdelig raam. In het midden is er een loggia met dubbele deuren en zijramen. De borstweringen zijn van baksteen met hardstenen accenten bij aanzet en hoeken. Op de tweede etage hebben de hoekpartijen een kruisvenstervariant. Het middelste deel heeft een driezijdig erkerraam op hardstenen sierconsoles en een houten kroonlijst op klosjes. Aan weerskanten is het raam voorzien van eenvoudig sierpleisterwerk. Boven de erker is als een luifel een ver uitkragende houten gootlijst geplaatst. De linkerhoek wordt boven het kruisvenster bekroond door een gepleisterde boog met drie sierblokjes. Het rechterdeel heeft nog een extra bouwlaag met een gekoppeld driedelig raam, die een torenachtige bekroning geeft. Sober siermetselwerk en pleisterwerk vormen samen met de piramidevormige spits waarop shingles liggen het hoogste punt van het pand. Waardering De dubbele boven-benedenwoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft archtectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het werk van de architect. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521231
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jugendstil dubbele boven-benedenwoning in Tilburg

Standbeeld Peerke Donders

Wilhelminapark 64
Tilburg
Inleiding STANDBEELD van Petrus Donders uit 1926. Ontwerp van Johannes Petrus Maas en Zonen (Haarlem). Het is uitgevoerd door P.G. du Chate..

Jugendstil herenhuis met praktijk

Wilhelminapark 124
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil HERENHUIS MET PRAKTIJK is gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect C.J.M. Kocken uit Tilburg voor Dr. A.H.L.E. P..

Fabrikantenvilla

Wilhelminapark 31
Tilburg
Inleiding De FABRIKANTENVILLA werd in 1929-1930 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. de Lugt voor de textielfa..

Dubbele woonhuis

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1843 en 1905. Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, liggen onder een doorlopen..

Complex Wilhelminapark

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding De SCHUUR is gebouwd rond 1850 en staat achter op het erf van het woonhuis nummer 34. Omschrijving Het eenlaagse gebouw zonder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jugendstil dubbele boven-benedenwoning in Tilburg