Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig woonhuis in Tilburg

Woonhuis

Willem II-straat 55
5038BD Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Voormalig woonhuis

Inleiding Voormalig WOONHUIS uit ca. 1874 in Eclectische stijl, gebouwd voor de gezusters Allegonda en Catharina van Tulder naar ontwerp van hun broer de architect Henri van Tulder (1819-1903). Omschrijving Het huis heeft twee bouwlagen, het wordt gedekt door een zadeldak gelegen tussen tuitgevels voorzien van grijze Oudhollandse pannen. De symmetrische voorgevel is vijf travee├źn breed. De pui, voorzien van een basement, middenrisaliet en hoekpilasters, wordt aan de bovenkant afgesloten door een kroonlijst. In het midden bevindt zich een gesneden voordeur met bovenlicht. De deur bevat twee glas- en bossingpanelen en doorzichtroosters van siersmeedwerk. Aan weerszijden twee T-vormige schuifvensters. Op de tweede bouwlaag bevinden zich vijf van dergelijke vensters, echter met getoogde bovenlichten. De vensters zijn afgezet met geprofileerde stuclijsten en aan de bovenkant voorzien van een kuifbekroning met opzij bladmotieven. Het opgaande werk bestaat uit een hardstenen basement met daarop een witgepleisterde gevel, die aan de bovenkant wordt afgesloten door een kroonlijst en fries met daarin opgenomen tien voluutvormige consoles. Bovendien is de pui voorzien van imitatie blokpleisterwerk. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de aanleg van nieuwe stedenbouwkundige structuren in het kader van de bloei van de industriestad; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het herenhuis. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl, de ornamentiek en het materiaalgebruik en als voorbeeld van het werk van de architect Van Tulder. Het gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig woonhuis in Tilburg

Voormalige herenhuis in Eclectische stijl

Willem II Straat 47
Tilburg
Inleiding Voormalig HERENHUIS in Eclectische stijl, gebouwd rond 1872 door de welgestelde fabrikant Adriaan Pieter Ledeboer (1828-1898). Va..

Voormalig herenhuis in eclectische stijl met neo-classicistische en barokke motieven

Willem II-straat 45
Tilburg
Inleiding Voormalig HERENHUIS in Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Barokke motieven. Het is gebouwd in 1897 door de welgestelde ..

Winkel

Heuvelstraat 68
Tilburg
Inleiding De WINKEL werd gebouwd in 1924 in Expressionistische stijl, naar ontwerp van architect F.C. de Beer. De opdrachtgever voor deze s..

Woonhuis in eclectische stijl

Willem II-straat 39
Tilburg
Inleiding WOONHUIS in Eclectische stijl uit ca. 1885. Het huis ligt op een rechthoekig perceel, het maakt onderdeel uit van de Willem II st..

Woonhuis in eclectische stijl

Willem II-straat 31
Tilburg
Inleiding WOONHUIS in Eclectische stijl uit ca. 1885. Het huis ligt op een rechthoekig perceel en maakt onderdeel uit van de Willem II stra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig woonhuis in Tilburg

Foto's (1)