Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld Peerke Donders in Tilburg

Overig

Wilhelminapark 64
5041ED Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Standbeeld Peerke Donders

Inleiding STANDBEELD van Petrus Donders uit 1926. Ontwerp van Johannes Petrus Maas en Zonen (Haarlem). Het is uitgevoerd door P.G. du Chateau en Zonen, (Rotterdam/Schiedam) en onthuld op 26 augustus 1926. Het beeld bevindt zich in de noordwesthoek van het Wilhelminapark. Petrus Donders, in de volksmond 'Peerke' genoemd, een Tilburgse weverszoon, vertrok na zijn priesterwijding rond 1840 naar Suriname, waar hij zich toelegde op de melaatsenzorg. Hiervoor kreeg hij na zijn overlijden de eretitel 'Apostel der melaatsen'; in 1982 is hij zalig verklaard. Het initiatief voor het beeld ging in 1921 uit van de wijkvereniging Noorderbelang (een wijk waar veel wevers woonden); de benodigde gelden werden door de Tilburgse bevolking bijeengebracht. Omschrijving. Het bronzen standbeeld staat op een gelede, taps toelopende achthoekige sokkel van Euville kalksteen. Aan de voorkant op de sokkel bevindt zich een bronzen belettering met de naam Petrus Donders en aan de zijkanten bronzen schildjes met aan de ene kant het wapen van Tilburg en aan de andere kant een schip op zee. Staande is Petrus Donders afgebeeld, gehuld in een priestertoog, met een crucifix in de geheven rechterhand boven een geknielde oosterse figuur, die gekleed is in een lendendoek. Het corpus is verdwenen. Waardering Het standbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling, namelijk de versterking van de rol van het katholicisme in de maatschappij in het interbellum, tot uiting komend in de waardering voor de uit Tilburg afkomstige zalige Peerke Donders. Het heeft kunsthistorisch belang voor de geschiedenis van de openbare standbeelden en vanwege de plaats in het werk van het atelier Maas. Het beeld heeft ensemblewaarde vanwege de markante plaats in het als gezicht te beschermen Wilhelminapark, dat op nationaal niveau een belangrijk ensemble vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521218
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zalige Petrus Norbertus Donders
Standbeeld van Peerke Donders in Tilburg
Standbeeld van Peerke Donders in Tilburg
Geboren 27 oktober 1809 te Tilburg
Gestorven 14 januari 1887 te Batavia (Suriname)
Zaligverklaring 23 mei 1982 te Rome door Paus Johannes Paulus II
Naamdag 14 januari
Attributen zie[noot 1]
Beschermheilige voor zie[noot 2]
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Petrus Norbertus Donders
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een priester
Wijdingen
Priester 5 juni 1841
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Petrus Norbertus Donders (Tilburg (Nederland), 27 oktober 1809Batavia (Suriname), 14 januari 1887), liefkozend Peerke Donders genoemd, was een Nederlandse priester die in 1982 is zalig verklaard.

Donders was de oudste zoon van huiswever Arnold Donders en Petronella van den Brekel. Kinderarbeid was in die tijd heel gewoon en Donders zat als jongen van twaalf al achter het weefgetouw. Van zijn droom om priester te worden, kon niets komen; zijn ouders hadden daar geen geld voor. Nadat hij in 1831 was afgekeurd voor militaire dienst, vroeg hij de pastoor hem te helpen. Hij mocht knecht worden op het kleinseminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel en werd vervolgens wegens zijn geloofsijver toegelaten tot de priesteropleiding. Tijdens zijn vervolgstudie aan het grootseminarie te Haaren kwam bisschop Grooff uit Suriname op bezoek. Hij zocht priesters voor de missie in Suriname. Donders was de enige die zich aanmeldde, tot genoegen van zijn superieuren, die de vreemde eend in de bijt liever zagen vertrekken.

Op 5 juni 1841 werd hij vervroegd tot priester gewijd, 31 jaar oud, en op 1 augustus 1842 vertrok hij naar Suriname om te werken onder leprapatiënten. Hij werd aangesteld als kapelaan in Paramaribo en in een leprakolonie gevestigd op de voormalige plantage Batavia aan de rivier Coppename. In 1856 werd hij definitief overgeplaatst naar Batavia. Op 24 juni 1867 legde hij de kloostergeloften af en trad hij toe tot de congregatie van de redemptoristen. In de periode daarna maakte hij missiereizen naar de Indianen in het binnenland, tot hij in 1882 werd teruggeroepen naar Paramaribo. Van 1883 tot en met 1885 werd daar een kerk (later kathedraal) in hout (de binnenzijde van ceder) gebouwd, de Sint Petrus en Paulus Kathedraal. In oktober 1885 werd Donders opnieuw naar Batavia gezonden. Daar kreeg hij op 1 januari 1887 een nierontsteking en op 14 januari overleed hij, 77 jaar oud.

Zijn stoffelijk overschot werd aanvankelijk op het kerkhof van de melaatsenkolonie begraven, maar op 28 juli 1900 bijgezet achter de Sint Petrus en Paulus Kathedraal van Paramaribo. Op 17 januari 1921 werd het nogmaals herbegraven, nu in een graf in de linkerzijvleugel van de kathedraal. Op 23 mei 1982 werd Donders zalig verklaard, nadat Paus Johannes Paulus II in 1979 reeds had bevestigd dat in 1929 een kind op voorspraak van Donders was genezen van botkanker.

Verering van Donders

Vanaf 1900 kochten de redemptoristen de grond rond het voormalig geboortehuis van Donders. Pelgrims kwamen daarnaartoe om Donders te vereren en bezochten er een put, die miraculeus water zou bevatten.[1] In 1923 werd op de plek waar het geboortehuis had gestaan een marmeren gedenksteen geplaatst. In hetzelfde jaar bouwde men er een kapel met processiepark. In 1926 werd in het Wilhelminapark het standbeeld van Peerke Donders opgericht. Het geboortehuis van Peerke Donders werd in 1930-1931 gereconstrueerd op de vroegere fundamenten. In 1933 werd bij het huis het Peerke Dondersmonument onthuld. Nadat Tilburg op 27 oktober 1944, de geboortedag van Donders, werd bevrijd van de Duitse bezetters, nam de bedevaart toe.[1]

In 2009 is er een documentaire gemaakt over het leven van Peerke Donders door producent Veldkamp Produkties BV, op initiatief en in samenwerking met Lout Donders. De documentaire is getiteld 'Peerke Donders; Zijn leven, zijn brieven' en is door de RKK uitgezonden op dinsdag 14 en woensdag 15 september 2010 en op Omroep Brabant TV. Ook in 2009 werd naast zijn nagebouwde geboortehuisje het Peerke Donders Paviljoen gebouwd, een museum gewijd aan de bekende missionaris.

De Peerke Donders Stichting steunt lepraprojecten in Zuidoost-Azië. Verder zijn er onder meer een scoutinggroep en een EHBO-vereniging naar Peerke Donders vernoemd. Daarnaast wordt er sinds 2009 ieder jaar een zogenaamde Peerke Donderslezing georganiseerd. In 2009 werd deze uitgesproken door Wim van de Donk, gevolgd in 2010 door Guy Verhofstadt.

Galerij

Trivia

Cabaretier Harrie Jekkers noemde Peerke Donders in zijn liedje 'De straatnaambordjesblues'.


Monumenten in de buurt van Standbeeld Peerke Donders in Tilburg

Jugendstil herenhuis met praktijk

Wilhelminapark 124
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil HERENHUIS MET PRAKTIJK is gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect C.J.M. Kocken uit Tilburg voor Dr. A.H.L.E. P..

Jugendstil dubbele boven-benedenwoning

Wilhelminapark 13
Tilburg
Inleiding De Jugendstil DUBBELE BOVEN-BENEDENWONING werd gebouwd in 1911 in opdracht van B.V. Pessers-Daniëls naar ontwerp van architect J..

Fabrikantenvilla

Wilhelminapark 31
Tilburg
Inleiding De FABRIKANTENVILLA werd in 1929-1930 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. de Lugt voor de textielfa..

Dubbele woonhuis

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1843 en 1905. Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, liggen onder een doorlopen..

Complex Wilhelminapark

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding De SCHUUR is gebouwd rond 1850 en staat achter op het erf van het woonhuis nummer 34. Omschrijving Het eenlaagse gebouw zonder..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)