Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie arbeiderswoningen in Tilburg

Woonhuis

Sint Josephstraat 42
5017GH Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Drie arbeiderswoningen

Inleiding De drie ARBEIDERSWONINGEN werden gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. De achterbouw met keuken is vermoedelijk rond 1900 aangebouwd. Oorspronkelijk bestond het blokje uit vier woningen. De meest rechtse is in circa 1950 vervangen door een veel groter pand. Aanvankelijk beschikten de panden over een gemeenschappelijk achtererf, momenteel is dit verdeeld. Omschrijving De gevels van het eenlaagse blokje woningen met rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit rode handgevormde baksteen met gepleisterde plint en rechte steekankers. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen zwarte Oudhollandse dakpannen. De gevel heeft een raam-deur, raam-deur indeling. De zesruits schuifvensters met luiken hebben een hardstenen dorpel en zijn geplaatst onder een gele bakstenen strek. De paneeldeuren hebben een gedeeld bovenlicht. Het gepleisterde fries onder de geprofileerde houten gootlijst is voorzien van een verdeling in velden. De linkerzijgevel is voorzien van een klein venster op de zolderverdieping. De achtergevel wordt van de openbare weg afgeschermd door een hoog stalen hek van recente datum. De rechterzijgevel is ingebouwd. In het vrijwel geheel authentieke interieur bevindt zich een voorkamer met deur direct aan de straat. De vloer is belegd met hardstenen plavuizen. Na de achterkamer volgt de keuken met schop. De gezamenlijke zijmuur wordt gevormd door vier bedsteden die achter elkaar gesitueerd zijn. Onder de achterste twee bedsteden bevindt zich een smalle kelder. Tussen de bedsteden is de opgang naar de zolder. De vloer van de bedsteden bestaat uit straatklinkers. Waardering Het blokje woonhuizen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de toenemende behoefte aan arbeidershuisvesting in de groeiende industriestad en is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Het groepje heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige detaillering en de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur. De woningen hebben ensemblewaarde vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. De panden zijn belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en zijn langzamerhand uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521180
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie arbeiderswoningen in Tilburg

boerderij

Sint Josephstraat 51
Tilburg
Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd in 1871 en verving een oudere voorganger van dezelfde familie. In 1912 vond er een verbouwing pl..

Langgevelboerderij/bak-koetshuis

Sint Josephstraat 51
Tilburg
inleiding Het BAKHUIS annex KOETSHUIS is gebouwd in 1871. Rond 1970 is de zijgevel van het gebouwtje deels uitgebroken om twee grote s..

Villa voor de fabrikant frans van dooren in expressionistische stijl

Sint Josephstraat 105
Tilburg
Inleiding De VILLA werd gebouwd in 1921 voor de fabrikant Frans van Dooren in Expressionistische stijl. De architect was J. van..

Blok woonhuizen, oorspronkelijk met een werkplaats

Sint Josephstraat 115
Tilburg
Inleiding Het blok WOONHUIZEN, oorspronkelijk met een werkplaats werd gebouwd rond 1900. Stilistisch heeft het object zowel kenme..

Bedrijfsgebouw aan de piushaven

Piushaven 1
Tilburg
Inleiding BEDRIJFSGEBOUW aan de Piushaven, gebouwd in 1935 als graan- en meelhandel voor de fa. A.C. van Loon en Zn. Coöperatieve Meelfabr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie arbeiderswoningen in Tilburg

Foto's (1)