Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd aan het begin van deze eeuw in Tilburg

Woonhuis

Goirkestraat 84
5046GN Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd aan het begin van deze eeuw

Inleiding HERENHUIS, gebouwd aan het begin van deze eeuw, omstreeks 1905 in opdracht van een Tilburgse fabrikant. In de bouwstijl zijn invloeden van Neo-Renaissance verwerkt. De zelfstandige bouwmassa van Goirkestraat 84-84a is verbonden met Goirkestraat 82-82a. Omschrijving Tweelaags bakstenen gebouw op een L-vormige plattegrond onder een samengesteld zadeldak gedekt met leien. Het rechtergedeelte heeft een dak evenwijdig aan de straat, links staat het zadeldak haaks op de straat en aangrenzende bouwmassa. De voorgevel is voorzien van een hoge natuurstenen plint. Het linkerdeel heeft een nauwelijks uitstekend risaliet met op de begane grond twee getoogde ramen waarvan de bovenlichten met glas-in-lood zijn gevuld. De segmentbogen zijn voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen en erboven gele wenkbrauwbogen. Eronder is een doorlopende natuurstenen waterlijst aangebracht. Op de verdieping zijn dezelfde ramen aangebracht. Tussen de ramen van begane grond en verdieping bevinden zich tegels met een voorstelling van de franse lelie. In de oksel van de twee haaks op elkaar staande bouwmassa's is een portiek. Hierin een dubbele houten paneeldeur met breed getoogd bovenlicht met glas-in-lood. Erboven een balkon op een vierkante hoekpijler. Het balkon zelf is voorzien van een natuurstenen balustrade en ijzeren hekwerk De lijn van de portiek is doorgetrokken door middel van een muur met ijzeren hekwerk waarachter een stoep, betegeld met dekoratieve cementtegels. De linkerzijgevel is voorzien van enkele samengestelde ramen, op de begane grond met houten rolluiken. In de topgevel is een rondboograam aangebracht. In de rechterzijgevel twee dakkapellen in het dakvlak. De zijgevels zijn nagenoeg blind uitgevoerd. Achteraan in de rechterzijgevel bevinden zich op de begane grond staande ramen. De linkerzijgevel heeft enkele samengestelde ramen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van fabrikantenvilla's binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang wegens het materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de Goirkestraat, dat van belang is als voorbeeld van de stedenbouwkundige ontwikkeling. Het is van belang vanwege de gaafheid, met name van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521168
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd aan het begin van deze eeuw in Tilburg

Herenhuis, thans in gebruik als kantoor

Goirkestraat 82
Tilburg
Inleiding HERENHUIS, thans in gebruik als kantoor. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de Tilburgse fabrikant H.N. Franken in een Eclect..

Sint Ignatius

Goirkestraat 74
Tilburg
Inleiding. Voormalig GESTICHT "St. Ignatius" in Neo-Classicistische trant uit 1842 met uitbreidingen in 1855 en 1911. In de volksmond "Huiz..

Voormalig fabriekscomplex

Goirkestraat 88
Tilburg
Voormalig fabriekscomplex van voorheen de N.V. Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co en anderen; een voor de 19e- en 20e-eeuwse ontwikkeling ..

Herenhuis uit 1879 in eclectische stijl gebouwd voor de wollenstoffenfabrikant

Goirkestraat 69
Tilburg
Inleiding HERENHUIS uit 1879 in Eclectische stijl gebouwd voor de wollenstoffenfabrikant H. Eras. Het huis met zijn rechthoekige plattegron..

Complex H. Dionijsius: poortgebouw

Norbertijnerpoort 1
Tilburg
Inleiding Het poortgebouw uit 1718 of 1724 en het midden van de negentiende eeuw, zuidoostelijk van de huidige kerk, is een restant van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd aan het begin van deze eeuw in Tilburg