Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig brandspuithuis in Tilburg

Gebouw

Gasthuisring 8
5041DS Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Voormalig brandspuithuis

Inleiding Voormalig BRANDSPUITHUIS uit ca. 1910 op rechthoekig perceel met de smalle zijde aan de straat. Nu in gebruik als transformatorhuisje bij de energiebedrijven. Het huis is gebouwd over een zuidelijk gelegen waterloopje van de Veldhoven. De voor- of oostgevel staat op de perceelsgrens. Het huis ligt half vrijstaand in de wijk Veldhoven aan de lintbebouwde Gasthuisring. Rond 1900 stond verspreid door Tilburg een tiental van dergelijke brandspuithuizen. Hierin stond materiaal bestemd ter bestrijding van brand en dergelijke. Ook bevond zich hierin een mobiele brandspuit, die in geval van brand snel ter plekke kon komen. De spuit werd bediend door de vrijwillige brandweer. Omschrijving Eenlaags brandspuithuis op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. De tuitgevel aan de straat bevat een getoogde dubbele houten toegangspoort met erboven in de geveltop een oeuil du boeuf. Zowel in de poort als in de oeuil du boeuf bevinden zich gietijzeren ventilatieroosters. Het opgaande werk van de voorgevel bestaat uit rode machinaal gevormde baksteen gemetseld in kruisverband met hardstenen aanzetstenen voor de segmentboog boven de poort en gevelbekroning. De zij- en achtergevels zijn blind uitgevoerd. Zij bestaan uit handgevormde gele baksteen in IJsselformaat en eveneens gemetseld in kruisverband. Waardering Het voormalige brandspuithuis heeft algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de stad en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de brandweergebouwen. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Het object is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig brandspuithuis in Tilburg

Drie woonhuizen

Gasthuisring 2
Tilburg
Inleiding Drie WOONHUIZEN uit ca. 1860, vermoedelijk gebouwd door molenaar Claassens, die in het meest linkse huis grenzend aan het Wilhelm..

Dubbel herenhuis met overbouwde poort uit 1907 in de stijl van de neo-renaissance

Wilhelminapark 36
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS met overbouwde POORT uit 1907 in de stijl van de Neo-Renaissance. Het pand werd in opdracht van J.M.S.A. en P.A...

Dubbele woonhuis

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1843 en 1905. Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, liggen onder een doorlopen..

Complex Wilhelminapark

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding De SCHUUR is gebouwd rond 1850 en staat achter op het erf van het woonhuis nummer 34. Omschrijving Het eenlaagse gebouw zonder..

Voormalig winkel-warenhuis in expressionistische stijl

Gasthuisring 5
Tilburg
Inleiding Voormalig WINKEL-WARENHUIS in Expressionistische stijl van de firma P. de Gruyter en Zn. uit 1933. Gebouwd naar ontwerp van W. We..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)