Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie woonhuizen in Tilburg

Woonhuis

Gasthuisring 2
5041DS Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Drie woonhuizen

Inleiding Drie WOONHUIZEN uit ca. 1860, vermoedelijk gebouwd door molenaar Claassens, die in het meest linkse huis grenzend aan het Wilhelminapark op no. 2 zijn winkel had. De huizen staan in de kern van de wijk Veldhoven, op de kop van de lintbebouwde Gasthuisring. Ze vormen een vrijstaand bouwblok, dat met de gezamenlijke voor- of westgevel aan de straat ligt. Omschrijving De eenlaagse woonhuizen met een zolderverdieping hebben een gezamenlijk zadeldak tussen tuitgevels. Twee woningen zijn drie traveeën breed met de voordeur in het midden geflankeerd door een raam. De meest rechtse woning is slechts twee traveeën breed bestaande uit een deur en een raam. De muuropeningen in de voorgevel zijn omzoomd door een geprofileerde stuclijst. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband op een cementen plint met aan de bovenkant een kroonlijst en fries. Het dak is belegd met grijze Oudhollandse pannen. De met glas voorziene voordeuren van de huizen no. 2 en 4 hebben siersmeedijzeren doorzichtroosters. De voordeur van no. 6 is uitgevoerd als pseudo-dubbele deur met een gestoken naald en twee kleine spioneerraampjes voorzien van een smeedijzeren roostertje. Boven de deuren bevindt zich een bovenlicht. De schuifvensters van de huizen, oorspronkelijk met een zesruits verdeling, hebben nu slechts een twee- of een T-verdeling. In de eerste travee van huis no. 2 aan de kant van het Wilhelminapark bevindt zich een etalagevenster met een drieruits verdeling in het bovenlicht, dat verwijst naar de oorspronkelijke winkelfunctie van het huis. Waardering De huizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van reeksen eenvoudige woningen. Zij zijn van belang als voorbeelden van de typologische ontwikkeling van dergelijke rijtjeswoningen. Ze zijn van belang wegens hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. De huizen hebben ensemblewaarden als onderdeel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Ze liggen binnen het stadsgezicht Wilhelminapark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521161
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie woonhuizen in Tilburg

Voormalig brandspuithuis

Gasthuisring 8
Tilburg
Inleiding Voormalig BRANDSPUITHUIS uit ca. 1910 op rechthoekig perceel met de smalle zijde aan de straat. Nu in gebruik als transformatorhu..

Dubbel herenhuis met overbouwde poort uit 1907 in de stijl van de neo-renaissance

Wilhelminapark 36
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS met overbouwde POORT uit 1907 in de stijl van de Neo-Renaissance. Het pand werd in opdracht van J.M.S.A. en P.A...

Dubbele woonhuis

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1843 en 1905. Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, liggen onder een doorlopen..

Complex Wilhelminapark

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding De SCHUUR is gebouwd rond 1850 en staat achter op het erf van het woonhuis nummer 34. Omschrijving Het eenlaagse gebouw zonder..

Fabrikantenvilla

Wilhelminapark 31
Tilburg
Inleiding De FABRIKANTENVILLA werd in 1929-1930 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. de Lugt voor de textielfa..

Kaart & Routeplanner