Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Politiehuis annex brandspuithuis in Tilburg

Gebouw

Besterdplein 40
5014HP Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909
Architect: Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg


Beschrijving van Politiehuis annex brandspuithuis

Inleiding Voormalige POLITIEPOST annex BRANDSPUITHUIS uit 1909, naar ontwerp van het Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg. Gebouwd als politiewachtpost gelegen op de hoek van het Besterdplein en Hoefakkerstraat. Op het plein, liggend in de woonwijk de Besterd, vond de weekmarkt voor het noordelijk stadsdeel plaats, vermoedelijk de reden waarom juist hier behoefte was aan een politiepost. In 1977 is het pand verbouwd tot woonhuis. Omschrijving Eenlaags huis onder samengesteld zadeldak belegd met Tuile du Nord-pannen. L-vormige plattegrond. Voor- en zijgevel zijn symmetrisch van opzet en drie traveeën breed. Het opgaande werk bestaat uit een hardstenen plint met hierop een rode machinale baksteen gemetseld in kruisverband, een eenvoudige fries gevormd door een gele baksteen en een houten bakgoot op gootklossen. De muuropeningen zijn aan de bovenkant recht afgesloten en voorzien van een gemetselde segmentboog met een natuurstenen aanzet- en sluitsteen. De aanzetsteen heeft bovendien een afgeronde hoek. In de voorgevel een risalerend rondboogportaal met in de pilasters speklagen waarin een dubbele paneelvoordeur met bovenlicht, eveneens met rondboog. De zwikken van de boog en speklagen zijn van Franse kalksteen. In de zwik beeldhouwwerk van onder meer florale motieven en de wapens van de stad. In voor- en zijgevel kruisvensters met in de bovenlichten geel kathedraalglas in een achtruits roedenverdeling. Symmetrisch in voor- en zijgevel is in het dakvlak een dakkapel opgenomen met een gehoogd dakvlak. Op de nok van het dak bevindt zich een klokkentorentje met oorspronkelijk een luidklokje, voorzien van een cordonlijstje met aan alle zijden een oeil de boeuf en bekroond met een ui-vormige afdekking met siersmeedwerk en windwijzer. Waardering De voormalige politiepost annex brandspuithuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling van de stad en is tevens van belang in de typologische ontwikkeling van de politiebureaus. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en is tevens van belang als voorbeeld van de architectuuropvatting binnen de gemeentelijke afdelingen. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521151
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Politiehuis annex brandspuithuis in Tilburg

Immanuëlkerk

Gasstraat 30
Tilburg
Inleiding De in een sobere neo-romaanse stijl opgetrokken HERVORMDE KERK (Immanuëlkerk) (nr. 30) vormt een opvallend contrast ten opzichte..

Complex Immanuelkerk

Gasstraat 30
Tilburg
Inleiding Op nr. 32 staat de voormalige, bij het evangelisatiegebouw behorende traditioneel vormgegeven DIENSTWONING. De eenlaagse woning o..

Dubbele woonhuis in strakke expressionistische stijl

Hyacintstraat 13
Tilburg
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd rond 1920 in strakke Expressionistische stijl. Het pand maakt deel uit van een rij woningen in ee..

Casa Cara (156)/Villa Anna (158)

Lange Nieuwstraat 156
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS "Casa Cara" (156) en "Villa Anna" (158) uit 1902 in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect C.F. van Hoo..

Kerk/pastorie

Hoefstraat 201
Tilburg
Inleiding De PASTORIE van de R.K. Antonius van Paduakerk is eveneens gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architect A. Margry in een sober..

Kaart & Routeplanner

Route naar Politiehuis annex brandspuithuis in Tilburg

Foto's (3)