Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk/pastorie in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Hoefstraat 201
5014NL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Kerk/pastorie

Inleiding De PASTORIE van de R.K. Antonius van Paduakerk is eveneens gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architect A. Margry in een sobere trant met motieven van de Overgangsstijl. De bijbehorende kerk is één van de eerste die Margry in opdracht van de Rotterdamse havenbaron J. Grewen in het Bossche bisdom bouwde. Het gebouw is links van de kerk aan een ovalen plein gesitueerd, waarop diverse straten uitkomen. Omschrijving De pastorie is opgetrokken uit bruinrode machinale baksteen met speklagen en siermotieven in gele baksteen. Het tweelaagse blokvormige huis heeft een afgeplat schilddak met eenvoudige dakkapellen, gedekt met leien in rensdekking en wordt door een eenlaagse aanbouw met entree verbonden met de kerk. De gevels hebben een bakstenen plint met hardstenen waterslaglijst en dubbele speklagen in gele steen. Onder de eenvoudige geprofileerde lijstgoot loopt een tweekleurig bakstenen fries met siermetselwerk in cassetten. De gevels hebben op de begane grond schuiframen met bovenlichten met kleine roedenverdeling en kathedraalglas onder hardstenen lateien. Op de verdieping identieke ramen, maar hier onder segmenttogen in baksteen. De voorgevel heeft een iets rijkere detaillering en asymmetrische opbouw met aan de linkerzijde een vooruitspringende risaliet met tuitgevel met hardstenen deklijst en bolpirons aan de voet. De gevel wordt bekroond door een siermotief met kruis in cirkel. In de risaliet een vijfhoekige erker met schuiframen, geprofileerde lijst en houten balkonhek. Op de verdieping hier een driedelige raam- en deuropening onder segmenttoog. Rechts van de risaliet de ingangstravee met paneeldeur en ter hoogte van de goot een bakstenen sierbalustrade met bolvorrmige piron. Rechts van de ingang identieke ramen als in de overige gevels. Aan de achterzijde een serre met plat dak en glas-in-lood ramen. De verbindingsbouw met de kerk heeft een tweedelig schuifraam onder latei en een Vlaamse gevel met rondraam. Het interieur is uiterst eenvoudig en bezit onder meer stucplafonds, tegelvloeren en paneeldeuren uit de bouwtijd. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw vertegenwoordigt een cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de bouw van nieuwe kerken na 1900 in het oude patroon van wegen en straten; het is tevens van belang als voorbeeld van de wijze waarop de kerkelijke architectuur in het Bossche bisdom door particulier mecenaat een belangrijke impuls onderging. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect. Het pand heeft bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerk/pastorie in Tilburg

Sint-Antonius van Paduakerk (Hoefstraatkerk)

Hoefstraat 199
Tilburg
Inleiding De R.K. ANTONIUS VAN PADUAKERK is gebouwd in 1911-1913 naar ontwerp van architectenbureau Margry uit Rotterdam. Waarschijnlijk w..

Politiehuis annex brandspuithuis

Besterdplein 40
Tilburg
Inleiding Voormalige POLITIEPOST annex BRANDSPUITHUIS uit 1909, naar ontwerp van het Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg. Gebouwd ..

Dubbele woonhuis in strakke expressionistische stijl

Hyacintstraat 13
Tilburg
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS is gebouwd rond 1920 in strakke Expressionistische stijl. Het pand maakt deel uit van een rij woningen in ee..

Petrus Dondershuis

Kardinaal de Jongplein 15
Tilburg
Inleiding KLOOSTER "Petrus Dondershuis", gebouwd in 1934 voor de fraters van Tilburg, die in verscheidene Tilburgse parochies het onderwijs..

Immanuëlkerk

Gasstraat 30
Tilburg
Inleiding De in een sobere neo-romaanse stijl opgetrokken HERVORMDE KERK (Immanuëlkerk) (nr. 30) vormt een opvallend contrast ten opzichte..

Kaart & Routeplanner