Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Slimstraat 26 in Udenhout

Kasteel Buitenplaats

Slimstraat 26
5071EK Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Complex Slimstraat 26

Inleiding KOETSHUIS, gebouwd ca. 1880 en gelegen achter een Eclectisch herenhuis. Omschrijving Eenlaags koetshuis, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak met geglazuurde oud-Hollandse pannen gedekt. Twee getoogde inrijpoorten met opgeklampte schuifdeuren. Lijstgoot boven tandlijst. Topgevels met klimmend segmentboogfries en rollaag en overhoekse toppinakel. Aansluitend een bakstenen schansmuur op de erfscheiding. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van sobere detaillering aan een utiliteitsgebouw, behorend bij een woonhuis dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het geheel heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521146
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Slimstraat 26 in Udenhout

Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl

Slimstraat 26
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding HERENHUIS, gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl. Omschrijving Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen onder schilddak me..

Dorpswoning met empire ramen en deur

Slimstraat 25
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Dorpswoning met Empire ramen en deur.

Klooster St. Petrus

Slimstraat 21
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding KLOOSTER Sint-Petrus, opgetrokken rond 1890-1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl met Neogotische elementen, gelegen naast ..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Slimstraat 26 in Udenhout