Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Udenhout

Woonhuis

Slimstraat 26
5071EK Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS, gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl. Omschrijving Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen onder schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Aan de achterzijde een haakse aanbouw. De voorgevel telt vijf travee├źn en heeft een hardstenen plint met cassettenversiering. Hij wordt geleed door hoeklisenen en heeft een middenrisaliet en wordt afgesloten door een cassettenfries met geprofileerde lijstgoot op voluutconsoles. De entree heeft een gestucte omlijsting met kroonlijst op voluten en een kussenpaneeldeur. Links en rechts twee schuiframen met stucomlijstingen met afgeronde hoeken en kuif. In de bovenlichten ornamentaal glas-in-lood. Op de verdieping T-ramen met dezelfde omlijstingen. De linker zijgevel heeft beneden drie zesruits schuiframen en daarboven een dito raam. De rechter gevel heeft op de verdieping een T-raam. De achtergevel heeft een tandlijst onder de dakrand en een houten erker. Op de verdieping zesruits schuiframen. Haakse aanbouw onder zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Zesruits ramen en laadluik in de topgevel. Rollaag en overhoekse toppinakel. Tegen de zijgevel een leipeer. Inwendig heeft het huis onder meer een suitekamer met stucplafonds, marmeren schouw, ramen met binnenluiken en een scheidingswand in hout met gefacetteerd glas en glas-in-lood panelen. Voor het huis een smeedijzeren hekwerk met hardstenen voetmuur en links een poort met bakstenen hekpijlers. Waardering Het huis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521145
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Udenhout

Complex Slimstraat 26

Slimstraat 26
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding KOETSHUIS, gebouwd ca. 1880 en gelegen achter een Eclectisch herenhuis. Omschrijving Eenlaags koetshuis, opgetrokken uit bakste..

Dorpswoning met empire ramen en deur

Slimstraat 25
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Dorpswoning met Empire ramen en deur.

Klooster St. Petrus

Slimstraat 21
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding KLOOSTER Sint-Petrus, opgetrokken rond 1890-1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl met Neogotische elementen, gelegen naast ..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Udenhout