Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot in Udenhout

Overig

Slimstraat 9
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat waarop aan het hoofdeinde een witmarmeren neogotische opstand met driedelige gekanteelde bekroning en kruis met vierpassen. In de opstand ondiepe nis met driepas, kielboog en gebladerte. Omgeven door smeedijzeren hekwerk. De tekst luidt: 'Hier ligt begraven/mevrouw/Maria Francisca van Oorschot/echtgenote van den/weledelen heer/Josephus van Iersel/Zij werd geboren/te Eindhoven/9 augustus 1830 en/overleed te Udenhout/5 augustus 1875/Bij allen stond zij/in de hoogste achting/omdat zij zeer/Godvrezend was/Judit v. 8/Zij Ruste in Vrede'. Maker: L. Petit, Tilburg. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het is een goed voorbeeld van de neogotische grafkunst en heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot in Udenhout

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument me..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Josephus van Iersel

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat waarop a..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument Johanna Maria/van Abeelen

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Neogotisch grafmonument op rechts van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Driedelige pin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot in Udenhout

Foto's (3)