Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Udenhout

Kerkelijk Gebouw

Slimstraat 7
5071EG Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1850-1860 (bouw) 1950 (uitbr.)

(1 recensie)

Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding. R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met Neoklassicistische motieven. Aan de oostzijde een lagere tweelaagse aanbouw uit circa 1950. Deze laatste en de serre uit circa 1950 behoren niet tot het monument. Omschrijving. Tweelaagse PASTORIE, opgetrokken uit baksteen onder schilddak met oud-Hollandse pannen en hoekschoorstenen met verdiepte panelen. De voorgevel telt vijf traveƫen en heeft een hardstenen plint. De gevel heeft een middenrisaliet en hoeklisenen en wordt geleed door een hardstenen cordonlijst en afgesloten door een gemetseld fries met kepermotieven en muizetanden onder de lijstgoot. De risaliet heeft een driehoekig bakstenen fronton met driepasvulling. Beneden en boven achtruits schuiframen. Hoofdingang met bordes en hardstenen omlijsting met deklijst op voluten. Paneeldeur en bovenlicht met geometrische indeling. Hangende lantaarn. De linker zijgevel gaat goeddeels schuil achter de aanbouw van circa 1950. De rechter zijgevel heeft op de verdieping een achtruits schuifraam. De achtergevel is geheel vlak, telt vijf vakken en heeft evenals de voorgevel achtruits schuiframen. Tussen pastorie en kerkhof ligt een bakstenen scheidsmuur. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-traditionele en Neo-Classicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

R.K. pastorie
5
Recensie door: ()
mooi gebouw
Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Udenhout

Koetshuis behorende bij pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. KOETSHUIS behorende bij de rond 1850-1860 gebouwde pastorie. De aangebouwde plantenkas valt buiten de bescherming. Omschrijving..

Sint Lambertuskerk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1840-1841. Hallenkerk met dorische zuilen op hoge basementen, tongewelf in stuc ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF. Omschrijving Hoge, ..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van Francisca van Oorschot

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter en naast de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Hardstenen plaat..

Complex Slimstraat 5-7: grafmonument van H.W.A. van Heeswijk

Slimstraat 9
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding Grafmonument op het achter de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen KERKHOF. Omschrijving Granieten grafmonument me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)