Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Huize Vincentius in Udenhout

Kerkelijk Gebouw

Schoorstraat 4
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Complex Huize Vincentius

Inleiding KAPEL met verbindingsgangen, onderdeel van het voormalig INTERNAAT Sint Vincentius voor verstandelijk gehandicapten, thans zorgcentrum. De kapel werd aanzienlijk later gebouwd dan het hoofdgebouw naar ontwerpen van het bureau J.J.M. van Halteren. De inzegening vond plaats in 1935. Het gebouw is door gangen die een tuin omsluiten, verbonden met het hoofdgebouw, een dispositie die een variant is van de opzet van het Instituut voor Doven te Sint-Michielsgestel. Omschrijving De driebeukige kapel is gelegen aan een binnentuin. Zij is opgetrokken uit baksteen, heeft overhoekse steunberen en wordt afgedekt met zadeldaken met verbeterde Hollandse pannen en op de viering een slanke, vierzijdige met koper beklede dakruiter. Het schip heeft een iets smallere en lagere voorbouw, via onderkelderde gangen verbonden met het hoofdgebouw, en telt vier traveƫen. Het transept heeft twee vakken en het koor heeft een vijfzijdige sluiting. Om de kerk heen lopen smalle, plat afgedekte zijbeuken. Deze hebben per travee boven de brede openingen van het souterrain telkens drie gekoppelde lancetramen. De lichtbeuk van het schip heeft dezelfde ramen. De voorbouw heeft een rozetraam en een rondboogdeur. De transeptarmen hebben rozetramen boven groepen van gekoppelde lichten. Het inwendige is geheel overwelfd met bakstenen graatgewelven en heeft figuratief glas-in-lood, beelden van Jozef en Maria en de kruiswegstaties behouden. De verbindingsgangen met het hoofdgebouw zijn opgetrokken uit baksteen en afgedekt met platte daken met een smalle overstek. Binnen de omsluiting van gang, kapel en hoofdgebouw ligt een binnentuin. De gang heeft een souterrain en wordt verlicht door twee aan twee gekoppelde spitsboogramen. Waardering De kapel met verbindingsgangen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de zorg voor geestelijk gehandicapten door katholieke congregaties. Ook bij de typologische vernieuwing van dergelijke gebouwen in het interbellum, bleven kapellen een belangrijk onderdeel. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect breekt met de neogotiek. Het is tevens een markant voorbeeld van de toepassing van verstrakte motieven van de Amsterdamse School. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging aan een der 'kruisstraten', die het oude centrum van Udenhout vormen. Het is uitwendig gaaf gebleven en vanwege vormentaal en detaillering als katholiek gesticht zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Huize Vincentius in Udenhout

Huize Sint-Vincentius

Schoorstraat 4
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding HOOFDGEBOUW van het voormalig INTERNAAT Sint Vincentius voor verstandelijk gehandicapten, thans zorgcentrum, opgetrokken in Amste..

Boerderij "Vogelzang" met middenlangsdeel en langgevel-woonhuis

Schoorstraat 17
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Boerderij met middenlangsdeel en langgevel-woonhuis, 19e eeuw. "Vogelzang".

Woonhuis

Schoorstraat 2
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding WOONHUIS uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in Eclectische stijl, gelegen aan een der vier 'kruisstraten'..

Oude Raadhuis

Slimstraat 2
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Raadhuis. Neogotisch gebouw uit 1849.

R.K. pastorie

Slimstraat 7
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding. R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)