Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonstalhuis in Eclectische stijl in Udenhout

Boerderij

Groenstraat 86
5071ED Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Woonstalhuis in Eclectische stijl

Inleiding Het woonstalhuis is in 1876 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groenstraat. Omschrijving Eenlaags woonstalhuis, opgetrokken uit baksteen, met mansardedak gedekt met leien in rensdekking op de schilden en overigens kruispannen. De voorgevel van het woongedeelte heeft een gepleisterde plint, een cassettenfries en een houten gootlijst op klossen. Links en rechts van de voordeur twee beluikte zesruits schuiframen onder getrapte hanekammen. De kussenpaneelvoordeur heeft een gestucte omlijsting met kuif. Het stalgedeelte heeft drie halfronde vensters, waarvan twee met fraaie gietijzeren radiale roedenindeling. Dubbele getoogde opgeklampte deuren met een sluitsteen waarin een paard en de tekst: 'Geb./B.M./5.3.1876'. In het dakvlak boven het woongedeelte drie dakkapellen met frontons en decoratief timmerwerk. De linker zijgevel heeft een beluikt zesruits raam en op de verdieping 2 vernieuwde openslaande ramen en een rondraam. In de rechter zijgevel een getoogde opgeklampte deur, een latere deur en een tandlijst die doorsneden wordt door een hooiluik met bovenlicht. Hierboven twee halfronde stalvensters en een oculus in de top. De achtergevel is deels ouder, is in circa 1950 verhoogd en telt twee zesruits ramen. Twee aanbouwen met zadeldaken en een poortdoorgang en een in circa 1975 vergrote raampartij. De verbinding met de schuur wordt gemaakt door een vernieuwde poort tussen twee bakstenen pijlers met speklagen. Inwendig een middengang met bevloering in Naamse steen en marmer. Paneeldeuren. In de 'goei' kamer een marmeren schouw met inlegwerk en een stucplafond met florale motieven. In de achterkamer een betegelde en omlijste schouw en een verplaatste driedelige bedstedenwand met paneeldeuren. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de aanpassing in de late negentiende eeuw aan nieuwe eisen van het traditionele boerderijtype in de Meijerij. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonstalhuis in Eclectische stijl in Udenhout

Complex Groenstraat 86

Groenstraat 84A
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding De schuur, rechts van het woonstalhuis is in 1893 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groe..

Boerderij van het langgeveltype met combinatie van dwars- en langdeel

Groenstraat 84
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Boerderij van het langgeveltype met combinatie van dwars- en langdeel. Jaarankers 1811. Schuur.

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Groenstraat 90
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Boerderij van het Kempische langgeveltype. Jaarankers 1861. Vormt een geheel met het buurnummer 92.

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Groenstraat 92
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Boerderij van het Kempische langgeveltype. Jaarankers 1861.

Woonhuis

Groenstraat 70
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Inleiding WOONHUIS uit ca. 1870-1880, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl, deel uitmakend van de lintbebouwing aan de Groenstraa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonstalhuis in Eclectische stijl in Udenhout

Foto's (1)