Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Koningsoord: kerkhofkapel in Berkel Enschot

Graf Begraafplaats

Raadhuisstraat 26
5056HD Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933-1937
Architect: J. van Dijk


Beschrijving van Complex Koningsoord: kerkhofkapel

Inleiding De KERKHOFKAPEL van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het eveneens in Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven. Omschrijving De kleine kerkhofkapel bestaat uit een onder zadeldak gesitueerd gebouwtje, gedekt met eternitleien Aan de oostelijke zijde, in de as van het kerkhofpad, een kleine uitbouw met overhoeks geplaatste steunberen, steekkap en topgevel bekroond door een kruis. Waardering De kerkhofkapel is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kloostervestigingen in de negentiende en twintigste eeuw, het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve vrouwenklooster. Het heeft architectuurhistorisch belang als laat voorbeeld van traditionale toepassing van Neo-Gotische vormen voor kerkelijke gebouwen, het is van belang wegens de ornamentiek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen delen van het exterieur en het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is wegens de wijze van verkaveling en inrichting van het gehele terrein. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521133
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Koningsoord: kerkhofkapel in Berkel Enschot

Poortgebouw bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord w

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het POORTGEBOUW bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar pl..

Complex Koningsoord: kloostergebouw

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het KLOOSTERGEBOUW van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar..

Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord

Raadhuisstraat 26
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het RECTORAAT bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plan..

Gemeentehuis

Raadhuisstraat 56
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Tussen de oude dorpskommen van Berkel en Enschot staat aan de westelijke zijde van de Raadhuisstraat, met de nok parallel aan de ..

Hardstenen grafteken van pastoor B.J.G. van Rijckevorsel

Dom Dubuissonstraat (bij)
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats aan de Dom. Dubuissonstraat staat, aan de zuidelijke zijde, naast de calvarieberg, het in Neo-Gotische s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)