Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex De Kraan: Vlaamse schuur in Berkel Enschot

Gebouw

De Kraan 1
5056EA Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Complex De Kraan: Vlaamse schuur

Inleiding. Vlaamse schuur, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882. Omschrijving. Parallel aan de boerderij staat op het achtererf een Vlaamse schuur, voorzien van een ankerbalkgebint, beschoten wanden met een bakstenen sokkel, een met riet gedekt schilddak waarvan het westelijke dakschild een spiegel heeft met muldenpannen en zowel aan de noordelijke als zuidelijke zijde op de oostelijke hoek een opgeklampte inrijpoort. In de zuidelijke en oostelijke gevel elk een tweetal kleine vierruits lichten. In de oostelijke gevel tegenover de deur naast het bakhuis een opgeklampte deur. Waardering. De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521129
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex De Kraan: Vlaamse schuur in Berkel Enschot

Complex De Kraan: langgevelboerderij

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de langgevelboerderij De Kraan met aangebouwd bak..

Complex De Kraan: schop met privaat

De Kraan 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding. Schop met privaat, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882. Omschrijving. Het schop scheidt het achtererf van de Enschotse..

Pastorie van de St. Caeciliaparochie

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidwestelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat de voormalige PASTORIE van de St. Caeciliaparo..

R.K. kerkgebouw gewijd aan de H. Caecilia

Kerkstraat 2
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat het R.K. KERKGEBOUW, gewijd aan de H. Caecilia. De..

Riddershoeve

't Zwaantje 1
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de pleinachtige verbreding in de Kerkstraat staat, tegenover de H. Ceciliakerk, het CAFE, voorheen g..

Kaart & Routeplanner