Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in Tilburg

Woonhuis

Wilhelminapark 34
5041EC Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van Dubbele woonhuis

Inleiding Het dubbele WOONHUIS is gebouwd in 1843 en 1905. Beide woonhuizen, no. 34 uit 1843 en no. 35 uit 1905, liggen onder een doorlopend zadeldak. Het eerste huis is gebouwd voor een landbouwer-voerman, J. van Roessel. De achtergevel werd in 1911 verhoogd met een verdieping. Het woonhuis nummer 35 werd rond 1905 aangebouwd met dezelfde detaillering. De voortuinen werden in 1928 afgeschermd door een hek naar ontwerp van F.C. de Beer. Omschrijving De in totaal acht travee├źn tellende eenlaagse huizen hebben een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met de nokas parallel aan de straat, gedekt met zwarte oud-Hollandse dakpannen. De voorgevel van het half vrijstaande dubbelpand is opgetrokken uit bruine handgevormde baksteen. De zijgevel is uitgevoerd in gele ijsselsteen met vlechtingen. Het gebouw heeft een horizontale geleding door de gepleisterde borstwering, fries en geprofileerde gootlijst. Het huis op nummer 34 heeft een symmetrische indeling met een centrale entree. Aan weerskanten twee schuifvensters met glas-in-lood bovenlicht. Hiernaast de deur van nummer 35 met twee identieke vensters ter linkerzijde. De vensterdorpels zijn van hardsteen, de vensters zijn voorzien van luiken. De paneeldeuren zijn elk voorzien van bewerkte duwstangen, vierpassen en gesneden lofwerk. Beide deuren hebben een gekorniste deuromlijsting met vlakke pilasters, fries en kroonlijst. Hierin is bij het huis nummer 34 een Mariabeeldje opgenomen. De zijgevel van dit huis heeft een deur met bovenlicht en een schuifvenster met luiken. Op zolder een schuifvenster met kleine roedenverdeling, eveneens met hardstenen dorpel. De lage smeedijzeren voortuinhekken zijn in 1928 ontworpen door architect F.C. de Beer. De bovenzijde van de hekken eindigt in een meanderrand. Het interieur van nummer 35 bevat een lange smalle gang met stucrozetten op het plafond. In de woonkamer eveneens stucrozetten en een schouw. Waardering De huizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling in het zuiden van Nederland en zijn van belang als een der laatste voorbeelden van de ontwikkeling van eenlaagse woningen voor tot welstand komende notabelen in de 19de eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang vanwege de continu├»teit van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521115
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in Tilburg

Complex Wilhelminapark

Wilhelminapark 34
Tilburg
Inleiding De SCHUUR is gebouwd rond 1850 en staat achter op het erf van het woonhuis nummer 34. Omschrijving Het eenlaagse gebouw zonder..

Dubbel herenhuis met overbouwde poort uit 1907 in de stijl van de neo-renaissance

Wilhelminapark 36
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS met overbouwde POORT uit 1907 in de stijl van de Neo-Renaissance. Het pand werd in opdracht van J.M.S.A. en P.A...

Fabrikantenvilla

Wilhelminapark 31
Tilburg
Inleiding De FABRIKANTENVILLA werd in 1929-1930 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. de Lugt voor de textielfa..

Drie woonhuizen

Gasthuisring 2
Tilburg
Inleiding Drie WOONHUIZEN uit ca. 1860, vermoedelijk gebouwd door molenaar Claassens, die in het meest linkse huis grenzend aan het Wilhelm..

Voormalig brandspuithuis

Gasthuisring 8
Tilburg
Inleiding Voormalig BRANDSPUITHUIS uit ca. 1910 op rechthoekig perceel met de smalle zijde aan de straat. Nu in gebruik als transformatorhu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)