Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Theresiaplein in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Theresiaplein 2
5041BJ Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Complex Theresiaplein

Inleiding PASTORIE gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929. Het gebouw is uitgevoerd in een traditionele bouwtrant. Bij de verbouwing tot woonruimte rond 1998 is het gebouw niet wezenlijk van karakter veranderd. Omschrijving Tweelaags bakstenen herenhuis op een rechthoekige plattegrond onder een ingeknikt schilddak, gedekt met leien. Het dak met de nok evenwijdig aan het plein is voorzien van een forse overstek. De voorgevel staat haaks op het Theresiaplein. In het verlengde hiervan staat een tweelaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond maar smaller dan die van de hoofdmassa. Het ingeknikte schilddak met overstek heeft de nok evenwijdig aan de voorgevel. De ingang bestaat uit een rondboogdeur in zandstenen omlijsting. De omlijsting loopt door tot aan de goot. Op verdiepingshoogte is in een nis een beeld geplaatst. Boven de rechthoekige ramen zijn wenkbrauwbogen aangebracht. De zijgevel aan het Theresiaplein heeft een rechthoekige éénlaagse uitbouw. Erboven is een balkon met bakstenen borstwering. In het dakvlak zijn dakkapelletjes met zadeldaken geplaatst. Achter de aanbouw is een gang die de pastorie met de kerk verbindt. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden. De pastorie heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in een Brabantse industriestad en heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving, detaillering en materiaalgebruik en vanwege de plaats in het werk van de architecten. De pastorie is van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521113
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Theresiaplein in Tilburg

Sint-Theresiakerk

Theresiaplein 1
Tilburg
Inleiding Driebeukige kruisKERK, gebouwd in traditionele trant naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929 met Expressionistisc..

De Jugendstil melksalon met terras en directiewoning

Wilhelminapark 63a
Tilburg
Inleiding De Jugendstil MELKSALON MET TERRAS EN DIRECTIEWONING is gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Jos Donders voor de Coöperati..

Clarissenklooster

Lange Nieuwstraat 191
Tilburg
Inleiding Het KLOOSTER uit 1890 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect A.G. de Beer is gebouwd voor de clarissen. Omschrijving ..

Clarissenkapel

Lange Nieuwstraat 191
Tilburg
Inleiding DUBBELKAPEL uit 1890 in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van architect A.G. de Beer is gebouwd voor de clarissen. Het gebouw heeft..

Immanuëlkerk

Gasstraat 30
Tilburg
Inleiding De in een sobere neo-romaanse stijl opgetrokken HERVORMDE KERK (Immanuëlkerk) (nr. 30) vormt een opvallend contrast ten opzichte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)