Complex Stationsstraat 19: koetshuis in Tilburg

Stationsstraat 19
5038EA Tilburg

(1 recensie)

Beschrijving van Complex Stationsstraat 19: koetshuis

Inleiding Voormalig KOETSHUIS annex WONING en PAARDENSTAL uit 1883 in Eclectische stijl van de Tilburgse lakenfabrikant Johannes Diepen naar ontwerp van de Tilburgse architect W.F.J.H. Bouman. In 1997 in gebruik als kantoor. Omschrijving Het eenlaagse koetshuis met hooizolderverdieping en gedeeltelijk onderkelderd wordt gedekt door een schilddak met plat voorzien van rensdakleien. Het heeft een rechthoekige plattegrond. De muuropeningen hebben segmentbogen. De koetsdeuren zijn vervangen door een glazen pui. In de oost- en zuidgevel bevinden zich twee dakkapellen oorspronkelijk met hooideuren, nu met ramen. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in een paars/rode baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld door speklagen van gele baksteen en een zwartgeschilderde cementen plint. In de segmentbogen en keperboogfries zijn drie kleuren baksteen verwerkt. Het interieur van het koetshuis annex woning en paardenstal is grotendeels authentiek. De stal, bestemd voor drie paarden, bevat smeedijzeren ruiven, hardstenen voerbakken en hooiluik in het gemetselde plafond tussen I-profielbalken. Vanuit de paardenstal een eikenhouten spiltrap naar de zolderverdieping. Waardering Het koetshuis annex paardenstal als onderdeel van het complex heeft algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen en kantoren met bijgebouwen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het koetshuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van complex, gelegen in een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Complex Stationsstraat 19: koetshuis
2
Recensie door: ()
De genoemde architect W.F.J.H. Bouman werd pas geboren 20 juli 1866 ! (Hulst) Hij moest in 1883 nog 17 jaar worden en is nog lang geen architect. Het is niet duidelijk hoe ooit zijn naam aan dit pand is gekoppeld.