Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Stationsstraat 19: koetshuis in Tilburg

Kasteel Buitenplaats

Stationsstraat 19
5038EA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883

(1 recensie)

Beschrijving van Complex Stationsstraat 19: koetshuis

Inleiding Voormalig KOETSHUIS annex WONING en PAARDENSTAL uit 1883 in Eclectische stijl van de Tilburgse lakenfabrikant Johannes Diepen naar ontwerp van de Tilburgse architect W.F.J.H. Bouman. In 1997 in gebruik als kantoor. Omschrijving Het eenlaagse koetshuis met hooizolderverdieping en gedeeltelijk onderkelderd wordt gedekt door een schilddak met plat voorzien van rensdakleien. Het heeft een rechthoekige plattegrond. De muuropeningen hebben segmentbogen. De koetsdeuren zijn vervangen door een glazen pui. In de oost- en zuidgevel bevinden zich twee dakkapellen oorspronkelijk met hooideuren, nu met ramen. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in een paars/rode baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld door speklagen van gele baksteen en een zwartgeschilderde cementen plint. In de segmentbogen en keperboogfries zijn drie kleuren baksteen verwerkt. Het interieur van het koetshuis annex woning en paardenstal is grotendeels authentiek. De stal, bestemd voor drie paarden, bevat smeedijzeren ruiven, hardstenen voerbakken en hooiluik in het gemetselde plafond tussen I-profielbalken. Vanuit de paardenstal een eikenhouten spiltrap naar de zolderverdieping. Waardering Het koetshuis annex paardenstal als onderdeel van het complex heeft algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van rijk gedetailleerde fabrikantenwoningen en kantoren met bijgebouwen binnen de bestaande stedelijke structuur en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het koetshuis. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als onderdeel van complex, gelegen in een stadsbeeld dat zich kenmerkt door de structurele en visuele gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Complex Stationsstraat 19: koetshuis
2
Recensie door: ()
De genoemde architect W.F.J.H. Bouman werd pas geboren 20 juli 1866 ! (Hulst) Hij moest in 1883 nog 17 jaar worden en is nog lang geen architect. Het is niet duidelijk hoe ooit zijn naam aan dit pand is gekoppeld.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Stationsstraat 19: koetshuis in Tilburg

woonhuis

Stationsstraat 19
Tilburg
Inleiding Voormalig WOONHUIS annex BANKGEBOUW uit 1883 in Eclectische stijl van de Tilburgse lakenfabrikant Johannes Diepen naar ontwerp va..

Voormalig woonhuis in Eclectische stijl

Stationsstraat 25
Tilburg
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1898, in Eclectische stijl, gebouwd voor paraplufabrikant Guillaume Gimbrère naar ontwerp van de Tilburgs..

Voormalige paraplufabriek gebouwd voor guillaume gimbrère

Fabriekstraat 6
Tilburg
Inleiding Voormalige PARAPLUFABRIEK uit 1886 gebouwd voor Guillaume Gimbrère. De firma, die een zaak in de Heuvelstraat had, is opgericht ..

Woonhuis met kantoor en koetshuis

Stationsstraat 5
Tilburg
Inleiding Voormalig WOONHUIS met KANTOOR en KOETSHUIS uit het derde kwart van de 19e eeuw in Eclectische stijl. Het is gebouwd voor de woll..

Voormalig bankgebouw in art nouveau, van de geldersche credietvereeniging

Stationsstraat 41
Tilburg
Inleiding Voormalig BANKGEBOUW uit 1903 in Art Nouveau, van de Geldersche Credietvereeniging, naar ontwerp van architect J. v.d. Valk (Tilb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)