Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Piushaven/Lanciersstraat in Tilburg

Woonhuis

Piushaven 1
5017AN Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935
Architect: Jos Schijvens


Beschrijving van Complex Piushaven/Lanciersstraat

Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in samenhang met het bedrijfsgebouw in een vergelijkbare maar soberder bouwstijl. Het pand bevindt zich aan de Lanciersstraat, verbonden met het bedrijfsgebouw door een poort. Nr. 73 huisvest anno 1998 een kinderdagverblijf. Omschrijving Het dubbele woonhuis is twee lagen hoog op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Aan de voorgevel op de begane grond uitstekende erkers met zijlichten in de vorm van laddervensters. De buitenhoeken van de erkers zijn voorzien van gemetselde plantenbakken. Tussen de erkers iets terugliggende deuren. Een doorlopende betonnen luifel verbindt erkers en deurpartij. Op de verdieping een achttal rechthoekige ramen. Tussen en onder de ramen uitstekende sierblokken. Het achterste deel van de woningen is lager. Waardering Het gebouw is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van industriegebouwen met dienstwoningen nabij een haven met aansluiting op het kanalenstelsel en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de graanhandel. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en de voor een dienstwoning betrekkelijk uitzonderlijke en rijke detaillering en vormgeving. Het is van belang als voorbeeld van het vroege werk van de architect. Het heeft industrieel-archeologische waarde. Met name het exterieur is gaaf bewaard gebleven en in samenhang met de haven een karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een handelsgebouw uit het Interbellum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521099
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Piushaven/Lanciersstraat in Tilburg

Bedrijfsgebouw aan de piushaven

Piushaven 1
Tilburg
Inleiding BEDRIJFSGEBOUW aan de Piushaven, gebouwd in 1935 als graan- en meelhandel voor de fa. A.C. van Loon en Zn. Coöperatieve Meelfabr..

Villa voor de fabrikant frans van dooren in expressionistische stijl

Sint Josephstraat 105
Tilburg
Inleiding De VILLA werd gebouwd in 1921 voor de fabrikant Frans van Dooren in Expressionistische stijl. De architect was J. van..

Drie arbeiderswoningen

Sint Josephstraat 42
Tilburg
Inleiding De drie ARBEIDERSWONINGEN werden gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. De achterbouw met keuken is vermoedelijk ro..

Blok woonhuizen, oorspronkelijk met een werkplaats

Sint Josephstraat 115
Tilburg
Inleiding Het blok WOONHUIZEN, oorspronkelijk met een werkplaats werd gebouwd rond 1900. Stilistisch heeft het object zowel kenme..

tuin park landgoed

Sint Josephstraat 122
Tilburg
Omschrijving onderdeel 3: erf, tuinmuur en -hek. De villa (1) bevindt zich op de noordelijke helft van een langgerekt erf. In de zuidelijke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Piushaven/Lanciersstraat in Tilburg

Foto's (2)