Complex Nieuwlandstraat in Tilburg

Nieuwlandstraat 7 n
5038SL Tilburg

Beschrijving van Complex Nieuwlandstraat

Inleiding Het voormalige KOETSHUIS werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw voor de familie Brouwers en is verbouwd tot woonhuis. Het gebouw staat links achter het woonhuis. Omschrijving Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overkragend zadeldak waarop zwarte Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel bezit links een paneeldeur met getoogd gedeeld bovenlicht en rechts een hoog getoogd raam met deelroede. Gepleisterde hoekpilasters worden in de topgevel doorgezet als klimmend fries. In de topgevel bevinden zich twee keperboogramen met openslaande vensters. De rechterzijgevel bezit twee getoogde paneeldeuren en drie getoogde vensters. De linkerzijgevel bezit twee brede getoogde ramen, een dichtgezette deuropening en een paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. De achtergevel is blind met smalle rechte muurankers. Waar het pleisterwerk heeft losgelaten is de mogelijk secundair verwerkte handgevormde baksteen zichtbaar. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, in het bijzonder de Nieuwlandstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)