Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Nieuwlandstraat in Tilburg

Kasteel Buitenplaats

Nieuwlandstraat 7 n
5038SL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Complex Nieuwlandstraat

Inleiding Het voormalige KOETSHUIS werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw voor de familie Brouwers en is verbouwd tot woonhuis. Het gebouw staat links achter het woonhuis. Omschrijving Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overkragend zadeldak waarop zwarte Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel bezit links een paneeldeur met getoogd gedeeld bovenlicht en rechts een hoog getoogd raam met deelroede. Gepleisterde hoekpilasters worden in de topgevel doorgezet als klimmend fries. In de topgevel bevinden zich twee keperboogramen met openslaande vensters. De rechterzijgevel bezit twee getoogde paneeldeuren en drie getoogde vensters. De linkerzijgevel bezit twee brede getoogde ramen, een dichtgezette deuropening en een paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. De achtergevel is blind met smalle rechte muurankers. Waar het pleisterwerk heeft losgelaten is de mogelijk secundair verwerkte handgevormde baksteen zichtbaar. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, in het bijzonder de Nieuwlandstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521086
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Nieuwlandstraat in Tilburg

Woonhuis

Nieuwlandstraat 7
Tilburg
Inleiding Het voormalige WOONHUIS, dat in het derde kwart van de negentiende eeuw werd gebouwd voor de familie Brouwers, fungeert als kanto..

Winkel-woonhuis

Nieuwlandstraat 8
Tilburg
Inleiding Het WINKEL-WOONHUIS werd gebouwd in 1908 door architect F.C. de Beer, met elementen van Jugendstil en Chaletstijl. Een bijbehoren..

Tilburgse spaarbank

Noordstraat 123
Tilburg
Inleiding Het Neo-Renaissance pand werd in 1910 gebouwd als BANKGEBOUW MET BOVENWONING en is gesitueerd op de hoek van een vijfsprong. Het ..

Woonhuis met atelier

Tuinstraat 112
Tilburg
Inleiding Het WOONHUIS met ATELIER werd gebouwd in 1903 voor en door architect Jan van der Valk in Art Nouveaustijl. Het architectenbureau ..

Eclecticistische herenhuis

Nieuwlandstraat 28a
Tilburg
Inleiding Het Eclecticistische HERENHUIS werd in 1901 gebouwd voor A.H.H. Kerstens. Dit was één der firmanten van de kassiers Kerstens en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)