Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij/bak-koetshuis in Tilburg

Boerderij

Sint Josephstraat 51
5017GD Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Langgevelboerderij/bak-koetshuis

inleiding Het BAKHUIS annex KOETSHUIS is gebouwd in 1871. Rond 1970 is de zijgevel van het gebouwtje deels uitgebroken om twee grote schuurdeuren te kunnen plaatsen. Omschrijving Het eenlaagse bakhuis met koetshuis is opgetrokken uit handgevormde bakstenen en heeft een zadeldak met zwarte Oudhollandse dakpannen. De naar de straatzijde gekeerde gevel bezit een vernieuwd vierruits raam en in de topgevel een oculus. In de naar het bedrijf gekeerde lange zijgevel bevinden zich in totaal vier grote schuurdeuren. Links bevindt zich een gemetselde bak met houten deksel. Dit is de waterput van het erf; onder het erf bevindt zich een gemetseld verzamelbekken met tongewelf. De overige gevels zijn blind. Inwendig is de ruimte in twee├źn gedeeld met links het voormalige bakhuis en rechts het koetshuis. De inrichting hiervan is deels opgeslagen. Waardering Het bakhuis annex koetshuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. Het is een der laatste verwijzingen in de stad naar een agrarisch verleden en daarom van belang in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521067
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij/bak-koetshuis in Tilburg

boerderij

Sint Josephstraat 51
Tilburg
Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd in 1871 en verving een oudere voorganger van dezelfde familie. In 1912 vond er een verbouwing pl..

Drie arbeiderswoningen

Sint Josephstraat 42
Tilburg
Inleiding De drie ARBEIDERSWONINGEN werden gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. De achterbouw met keuken is vermoedelijk ro..

Villa voor de fabrikant frans van dooren in expressionistische stijl

Sint Josephstraat 105
Tilburg
Inleiding De VILLA werd gebouwd in 1921 voor de fabrikant Frans van Dooren in Expressionistische stijl. De architect was J. van..

Blok woonhuizen, oorspronkelijk met een werkplaats

Sint Josephstraat 115
Tilburg
Inleiding Het blok WOONHUIZEN, oorspronkelijk met een werkplaats werd gebouwd rond 1900. Stilistisch heeft het object zowel kenme..

Woonhuis met dokterspraktijk

Professor Dondersstraat 20
Tilburg
Inleiding WOONHUIS met doktersPRAKTIJK uit 1929. Het ontwerp van architect O. Triebel heeft invloed van Nieuwe Zakelijkheid. Het vrijstaand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij/bak-koetshuis in Tilburg

Foto's (1)