Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas van het terrein en ten zuidwesten van het bezinkbassin. Het diende om de grondwaterpompen onder te brengen. Omschrijving Het tweelaagse gebouwtje, dat is opgetrokken uit machinale baksteen, is gebouwd op rechthoekig grondplan onder plat dak in een bouwwijze die is afgeleid van het rioolgemaal. De daklijst wordt geaccentueerd door windveerpannen. De gevels in de zuidwesthoek lopen uit in de schoorsteen, die iets boven de daklijst uitsteekt. De achterzijde kent een eenlaagse aanbouw onder ver uitstekend plat dak. In de voorgevel op de begane grond is een niet oorspronkelijk venster aangebracht. De toegangsdeur bevindt zich in de westgevel van de aanbouw. In de achtergevel van de aanbouw zijn twee verhoogde rechtgesloten venster met enkele ramen aangebracht. Langs dezelfde achtergevel loopt een ijzeren trap omhoog die toegang geeft tot het dak, vanwaar de enkele toegangsdeur op de verdieping kan worden bereikt. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdruking van het Nieuwe Bouwen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de overige objecten en de beplanting. Het object is nog voldoende gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521064
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger

By Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het VOORBELUCHTINGSBASSIN annex de VETVANGER uit 1937 bevindt zich tenoosten van het bezinkbassin. Het door het rioolgemaal opgep..

Kaart & Routeplanner