Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas van het terrein, ten oosten van het bezinkbassin en staat haaks op de vetvanger. Het diende een tweeledig doel, namelijk het verpompen van het water uit de vetvanger naar de (inmiddels geamoveerde) meetgoot em om chemische proeven te nemen. Omschrijving Het eenlaagse gebouwtje onder plat dak heeft een rechthoekig grondplan. Het is opgetrokken uit machinale baksteen. Het wordt in twee ongelijke delen verdeeld door een ruime onderdoorgang. De toegangsdeuren tot beide ruimten bevinden zich aan de binnenzijde van de onderdoorgang. Het linker en kleinste gedeelte omvat de pompruimte en het rechter gedeelte de laboratoriumruimte. In het linker gedeelte van de voorgevel is een rechtgesloten venster met ijzeren roedenraam met klapraam aangebracht. In het rechter gedeelte zijn twee rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen met klapraam aangebracht. In de westelijke gevel is een rechtgesloten venster met ijzeren roedenraam aangebracht. In het laboratoriumgedeelte van de noordgevel zijn twee rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen met klapraam aangebracht. Evenals in het rioolgemaal het geval is, zijn de wanden van de pompruimte betegeld (evenwel hier met witte muurtegels), is de vloer belegd met rode plavuizen en bestaan de plinten uit zwarte, in de hoek geronde tegels. Hier staat de elektrische motor opgesteld, die is verbonden met de centrifugaalpomp in de lage kelderruimte. Het keldergat is omhekt door een ijzeren balustrade. De laboratoriumruimte is op eenzelfde wijze betegeld als de pompruimte. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdrukking van het Nieuwe Bouwen. Exterieur en interieur zijn nog gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521063
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger

By Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het VOORBELUCHTINGSBASSIN annex de VETVANGER uit 1937 bevindt zich tenoosten van het bezinkbassin. Het door het rioolgemaal opgep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte in Tilburg