Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het slib van het beluchte water te laten bezinken. Hij wordt anno 1998 alleen nog gebruikt bij overmatige regenval. Omschrijving De nabezinkbak van het Dortmund-type bestaat uit een open, zeven meter diepe betonnen bak, die is opgedeeld in vier verdiepte en taps toelopende slibputten. Uit het centrum van de bak steekt een betonnen verdeelpunt omhoog, dat het inkomende water over de vier slibputten verdeelt. Vanaf de westzijde loopt een loopbrug, voorzien van een ijzeren balustrade, naar het centrum. Uit de vier slibputten steekt een betonnen inlaat omhoog, die ieder door twee betonnen dwarsspanten met de buitenwand zijn verbonden. Aan de binnenwand van de nabezinkbak is een overstortgoot aangebracht voor de afvoer van het gezuiverde water. Buiten de bak en onder het plaveisel ligt de afvoergoot voor het neergeslagen slib, dat door buisleidingen onderuit de verdiepte putten en onder druk van het water wordt afgevoerd. Een deel van het afgevoerde slib wordt terug geschept in de beluchtingstank. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Hij is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Het object is bijzonder zeldzaam. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521062
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch ge..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger

By Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het VOORBELUCHTINGSBASSIN annex de VETVANGER uit 1937 bevindt zich tenoosten van het bezinkbassin. Het door het rioolgemaal opgep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak in Tilburg