Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevense Kanaaldijk
5000AA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin

Inleiding Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch gebonden en samengevlokte vuil te laten neerslaan. Het wordt anno 1998 nog gebruikt bij overmatige regenval. Omschrijving Het bezinkbassin bestaat uit een grote ronde bak met een diameter van 37,50 m, waarvan de wanden zijn opgetrokken uit beton. De betonnen vloer van het bassin loopt naar het midden toe af. Het gat in het midden dient voor de slibafvoer. Daartoe is het bassin voorzien van een mechanische slibruimer van het type Dorr-Oliver (die in 1988 is gereconstrueerd volgens het oorspronkelijke model). Deze bestaat uit een twee-armige stalen constructie met schrapers, die over de bodem beweegt en zo het slib naar het midden werkt. De stalen waterinvoer steekt uit het midden van het bassin omhoog. Een stalen loopbrug (eveneens in 1988 naar oorspronkelijk model gereconstrueerd) verbindt de rand van het bassin met het centrum. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is voldoende gaaf bewaard gebleven. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterreinigingsinstallatie: bezinkbassin in Tilburg

Waterreinigingsinstallatie: Waterkelder

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding In de uiterste noordwest-hoek van het terrein wordt het rioolwater ingenomen en verzameld in de WATERKELDER, die langs de zijgeve..

Waterreinigingsinstallatie: nabezinkbak

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het ..

Waterreinigingsinstallatie: pomp- en laboratoriumruimte

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindings..

Waterreinigingsinstallatie: watervoorziening

Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas v..

Waterreinigingsinstallatie: voorbeluchtingsbassin met de vetvanger

By Hoevense Kanaaldijk
Tilburg
Inleiding Het VOORBELUCHTINGSBASSIN annex de VETVANGER uit 1937 bevindt zich tenoosten van het bezinkbassin. Het door het rioolgemaal opgep..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)