Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Heuvelring 100 in Tilburg

Kasteel Buitenplaats

Heuvelring 100
5038CL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Complex Heuvelring 100

Inleiding Het KOETSHUIS werd in 1909 gebouwd in de Eclectische stijl van het huis naar ontwerp van architect F.C. de Beer. Het pand bevindt zich achter het herenhuis met de ingang aan de zijde van de Veemarktstraat. De ingangspartij werd rond 1980 uitgebroken en vereenvoudigd. Het gebouw dient als garage. Omschrijving Het eenlaagse gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak met schilden rondom, waarop leien in rensdekking. Het pand is aan twee zijden ingebouwd. De gevels zijn wit gepleisterd met uitzondering van de verspringend geplaatste hardstenen hoekblokken en plint. De voorzijde is uitgebroken als open toegang. Hierboven een topgevel met rondboog en raam met halfrond bovenlicht. Als bekroning dient een smeedijzeren windvaan. Dubbele bewerkte consoles steunen op de hoeken en bij de topgevel de geprofileerde houten gootlijst. Links van de topgevel een venster met plat dak. De rechterzijgevel bezit twee hoog in de muur geplaatste kleine ramen met oreillon-omlijsting. Midden in het dakvlak is een dakkapel onder plat dak uitgespaard. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenvilla's aan de oude hoofdstructuur van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van Eclectische stijlvormen voor de representatie van de nieuwe rijken, vanwege de harmonische gevelcompositie en als voorbeeld van het oeuvre van de architect. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521058
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Heuvelring 100 in Tilburg

woonhuis

Heuvelring 100
Tilburg
Inleiding Het HERENHUIS werd rond 1890 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de Tilburgse architect A.J. Blomjous. Omschrijving ..

Jugendstil cafe met bovenwoning

Heuvelring 102
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil CAFE met BOVENWONING werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Don..

Jugendstil woonhuis

Heuvelring 104
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil woonhuis werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Donders. De ingangspartij werd..

St. Jozef (Heuvelkerk)

Heuvelring 122
Tilburg
St. Jozef (Heuvelkerk), 1872-1889, H.J. van Tulder. Driebeukig neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de apsis, schoorbogen en we..

Heilig Hartbeeld

Heuvelring 122 (bij)
Tilburg
Inleiding BEELD H. Hart van Jezus met sokkel, schansmuur en hekwerk uit 1921. Naar ontwerp van Aug. Hermans (Roermond, school van Dr. P.J.H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Heuvelring 100 in Tilburg

Foto's (1)