Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer in Tilburg

Graf Begraafplaats

Goirkestraat 68
5046GL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1924
Architect: L. Petit


Beschrijving van Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer

Inleiding GRAF Willy de Beer uit 1924, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op zerk). Het graf, genummerd D/02, is gemaakt voor: Willy de Beer(*30-8-1903 +14-1-1924). Op haar bidprentje staat verder nog haar volledige naam: Wilhelmina Johanna Antoinette Maria de Beer, geboren in Tilburg, gestorven in Scheveningen na een langdurig en smartelijk doch voorbeeldig gedragen lijden. Omschrijving Het graf heeft een roodgranieten Art-Deco portico, die voorzien is van een kruis. In de portico een witmarmeren beeld van een schrijdende jonge vrouw, neerkijkend op de zwartgranieten zerk met grafschrift. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521054
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer in Tilburg

Sint Dionysiuskerk (Goirkese kerk)

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding R.K. KERK van Sint Dionysius uit 1835/1938. De kerk heeft een schip in Neo-Gotische stijl (1835) en een viering, transept en koor..

Complex H. Dionijsius: familiegraf

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouw..

Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Theresia Mannaerts uit 1901 door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op sokkel rechtsboven). Het graf, genummerd E 1..

Erfafscheiding

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding. De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilaste..

Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Janssens-van Spaendonck uit 1922 in Art-Deco stijl, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op kleine paal aan de v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)