Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex H. Dionijsius: familiegraf in Tilburg

Graf Begraafplaats

Goirkestraat 68
5046GL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898
Architect: A. de Beer


Beschrijving van Complex H. Dionijsius: familiegraf

Inleiding FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering rechterpaal onder). Het graf, genummerd CD/19, is gemaakt voor: Johannes de Beer (*30-5-1815 +10-8-1899), timmerman op de Veldhoven en Aldegonda Kleijberg (*28-2-1812 +29-5-1893) en o.a. voor hun zoon Adriaan de Beer (*23-5-1844 +12-4-1898). Adriaan is architect van o.a. de volgende Tilburgse gebouwen: St. Josephgesticht (1877), Clarissenklooster (1890) aan de Lange Nieuwstraat, Missiehuis M.S.C. (1890) aan de Bredaseweg, Trappistenabdij (1891) aan de Koningshoeven en de kerk van de Hasselt (1898) aan de Hasseltstraat. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een hardstenen toren, die gedragen wordt door een vierkante sokkel, met op de hoeken zuiltjes, die op hun beurt bogen dragen. In de hierdoor ontstane nissen bevinden zich reliƫfs: - kruis, anker en hart - lauwerkrans met Christusmonogram - evangelieboek met alfa- en omegatekens - duif met tak. De toren heeft aan de hoeken eveneens zuilen en wordt naar boven toe aan alle vier zijden spitsvormig afgesloten. Langs de bovenrand hogels en kruisbloemen. De toren wordt bekroond door een pinakel met kruis. De grafteksten, in gotisch kapitaal, bevinden zich tussen de zuilen van de toren: "Zalig de dooden die in den heer sterven"; "Van nu aan reeds zegt de geest zullen zij rusten van hunnen arbeid en hunne werken volgen hen (openb. XIV.13)" en "Zij rusten in vrede" (2x). Rondom het monument, op een hardstenen bordes, staan tien paaltjes, met elkaar verbonden door ijzeren kettingen met schakels en doornmotief. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de architectenfamilie De Beer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521053
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex H. Dionijsius: familiegraf in Tilburg

Sint Dionysiuskerk (Goirkese kerk)

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding R.K. KERK van Sint Dionysius uit 1835/1938. De kerk heeft een schip in Neo-Gotische stijl (1835) en een viering, transept en koor..

Complex H. Dionijsius: graf Willy de Beer

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Willy de Beer uit 1924, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op zerk). Het graf, genummerd D/02, is gemaakt voor..

Complex H. Dionijsius: graf Theresia Mannaerts

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Theresia Mannaerts uit 1901 door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op sokkel rechtsboven). Het graf, genummerd E 1..

Erfafscheiding

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding. De ERFAFSCHEIDING van het St. Dionysiuskerkhof bestaat uit twee gedeelten: aan de straat- of westkant een hekwerk tussen pilaste..

Complex H. Dionijsius: graf Janssens-van Spaendonck

Goirkestraat 68
Tilburg
Inleiding GRAF Janssens-van Spaendonck uit 1922 in Art-Deco stijl, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op kleine paal aan de v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex H. Dionijsius: familiegraf in Tilburg

Foto's (1)