Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Immanuelkerk in Tilburg

Woonhuis

Gasstraat 30
5041AM Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909-1910


Beschrijving van Complex Immanuelkerk

Inleiding Op nr. 32 staat de voormalige, bij het evangelisatiegebouw behorende traditioneel vormgegeven DIENSTWONING. De eenlaagse woning onder zadeldak is evenals het links ervan gelegen kerkgebouw haaks op de rooilijn geplaatst. Omschrijving Geheel in baksteen opgetrokken eenlaagse woning onder zadeldak gedekt met kruispannen, met aan de achterzijde een eenlaagse uitbouw onder plat dak. De woning is aan voor- en zijgevel voorzien van een met geprofileerde baksteen afgezette plint. Aan de voorzijde een tuitgevel onder rollaag met aan de voorzijde uitgemetselde schouders die overgaan in een klimmend fries. Het fries en de overige detaillering is gelijk aan die van het kerkgebouw. Op de top een uitgemetselde toppilaster met ronde top. In de symmetrische voorgevel drie vensterassen onder strek met rechts een overigens vernieuwde paneeldeur met ongedeeld bovenlicht. In de twee overige assen een T-venster met hardstenen dorpels. De vensters zijn voorzien van ingebouwde houten rolluiken. In de top een gedeeld openslaand venster onder strek met bakstenen afzaat. In de zijgevel, voorzien van een boeiboord, een T-venster zoals voor. In de achtergevel, met steekankers, is een openslaande deur vervangen door een venster. In de top een gedeeld aluminium venster onder getoogde strek. In de tegen deze achtergevel geplaatste eenlaagse aanbouw onder plat dak met overstek, een T-venster met aan weerszijden een opgeklampte deels beglaasde deur met bovenlicht. Links daarvan een opgeklampte, deels beglaasde deur en openslaand vierruits venster. Aan de achterzijde is deze aanbouw voorzien van een kleine, overigens niet beschermde uitbouw in kalkzandsteen. In het nagenoeg ongewijzigde, sobere interieur zijn nog aanwezig de oorspronkelijke paneeldeuren en de scheiding tussen voor- en achterkamer bestaande uit met panelen gesierde kasten waarin schuifdeuren. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang als een bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. Het gebouw is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid en de voor de denominatie typerende eenvoud. Het is van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur en tenslotte vanwege de ensemblewaarde, in dit geval door de relatie met het ernaast gelegen kerkgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521050
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Immanuelkerk in Tilburg

Immanuëlkerk

Gasstraat 30
Tilburg
Inleiding De in een sobere neo-romaanse stijl opgetrokken HERVORMDE KERK (Immanuëlkerk) (nr. 30) vormt een opvallend contrast ten opzichte..

Casa Cara (156)/Villa Anna (158)

Lange Nieuwstraat 156
Tilburg
Inleiding Dubbel HERENHUIS "Casa Cara" (156) en "Villa Anna" (158) uit 1902 in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect C.F. van Hoo..

Politiehuis annex brandspuithuis

Besterdplein 40
Tilburg
Inleiding Voormalige POLITIEPOST annex BRANDSPUITHUIS uit 1909, naar ontwerp van het Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg. Gebouwd ..

Complex Theresiaplein

Theresiaplein 2
Tilburg
Inleiding PASTORIE gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929. Het gebouw is uitgevoerd in een traditio..

Sint-Theresiakerk

Theresiaplein 1
Tilburg
Inleiding Driebeukige kruisKERK, gebouwd in traditionele trant naar ontwerp van H.W. Valk en C.W. van den Beld in 1929 met Expressionistisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Immanuelkerk in Tilburg