Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument 'Petrus donders' in Tilburg

Tuin Park Landgoed

Pater Dondersstraat 16
5011XG Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933
Architect: K. Lücker


Beschrijving van Monument 'Petrus donders'

Inleiding MONUMENT "Petrus Donders", uit 1933, is een ontwerp van beeldhouwer K. Lücker (Roermond). Het werd onthuld op 10 september 1933. Het monument staat opgesteld aan de westkant tussen kapel en woonhuis. Omschrijving Het Petrus Dondersmonument bestaat uit vier staande, in bas-reliëf gehakte, rechthoekige stenen van verschillende grootte in Franse kalksteen met hierop afbeeldingen van het leven van Peerke Donders. Rechts hiervan een staand levensgroot beeld van de zalige in priestercape. Op het monument diverse bijbelteksten. Het geheel bevindt zich op een kunststenen basement op een voet van rood/paarse handgevormde baksteen, gemetseld in kettingverband. Waardering Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke devotie in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bedevaartplaatsen na 1900. Het is van kunsthistorisch belang vanwege de stijl en detaillering en als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Lücker. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere samenhang met kapel en beeldengroepen. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Monument 'Petrus donders' in Tilburg

Peerke Donderskapel

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding. R.K. KAPEL "Petrus Donders" uit 1923 naar ontwerp van architect J. Donders (Tilburg). De vormgeving van de kapel komt overeen me..

Processiepark

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding Het PROCESSIEPARK is aangelegd in 1923. Het park heeft een grillig rondgaande zandweg rond een gazon met op de buitenrand de opst..

Museum-woonhuis

Pater Dondersstraat 18
Tilburg
Inleiding. Het MUSEUM-WOONHUIS is een herbouw/verplaatsing onder leiding van architect H. Frankefort uit 1931 van de voormalige woning Moer..

Twee boerderijen onder een rieten wolfsdak, rechts tegen puntgevel

Moerstraat 7
Tilburg
Twee boerderijen onder een rieten wolfdak, rechts tegen puntgevel. Omstreeks 1800. Vensters met roedenverdeling uit de bouwtijd.

Hoeve van het brabantse langgeveltype

Rugdijk 5
Tilburg
Hoeve van het Brabantse langgeveltype, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Vensters met luiken en 20-ruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)