Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peerke Donderskapel in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Pater Dondersstraat 16
5011XG Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923
Architect: J. Donders


Beschrijving van Peerke Donderskapel

Inleiding. R.K. KAPEL "Petrus Donders" uit 1923 naar ontwerp van architect J. Donders (Tilburg). De vormgeving van de kapel komt overeen met de eenvoudige missiekerkjes, die de Nederlandse missionarissen in diverse missielanden van de wereld hebben gebouwd. De kapel wordt op 28 oktober 1923 ingezegend door Pater H. van Driel, rector van het Redemptoristenklooster te 's Hertogenbosch. Door de Zaligverklaring in 1982 werd de persoon van Peerke Donders "tot de Eer der Altaren verheven". In dat jaar wordt de kapel gerestaureerd naar ontwerp van architect F. Drijvers (Oisterwijk) en voorzien van een altaar met zijn beeltenis. Omschrijving. De eenbeukige houten kapel op rechthoekig grondvlak heeft een zadeldak met groot dakoverstek. De kapel is vijf traveeën diep, ze heeft een smaller gebouwde driezijdige absis en ingangspartij onder een lager aangezet schilddak beide eveneens onder een groot dakoverstek. Op het dak een rode Tuile du Nord-pan. Het opgaande werk bestaat uit een gemetseld rood/paars bakstenen basement. Hierop een houten opbouw van staanders met een rabatdelen bekleding. Voor de kapel een gemetseld bordes met drie traptreden. De geveltoppen zijn met een houten kruis bekroond. Inwendig heeft de kapel vier houten spanten met ijzeren trekstangen. De spanten staan op houten muurstijlen. De sacristie van de kapel is gedeeltelijk uitgebouwd. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke devotie in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bedevaartplaatsen na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang door de aan een missiekapel in de tropen herinnerende vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de bijzondere samenhang van beeldengroepen en een herbouwd monument, het is tevens van belang wegens de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peerke Donderskapel in Tilburg

Monument 'Petrus donders'

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding MONUMENT "Petrus Donders", uit 1933, is een ontwerp van beeldhouwer K. Lücker (Roermond). Het werd onthuld op 10 september 1933..

Processiepark

Pater Dondersstraat 16
Tilburg
Inleiding Het PROCESSIEPARK is aangelegd in 1923. Het park heeft een grillig rondgaande zandweg rond een gazon met op de buitenrand de opst..

Museum-woonhuis

Pater Dondersstraat 18
Tilburg
Inleiding. Het MUSEUM-WOONHUIS is een herbouw/verplaatsing onder leiding van architect H. Frankefort uit 1931 van de voormalige woning Moer..

Twee boerderijen onder een rieten wolfsdak, rechts tegen puntgevel

Moerstraat 7
Tilburg
Twee boerderijen onder een rieten wolfdak, rechts tegen puntgevel. Omstreeks 1800. Vensters met roedenverdeling uit de bouwtijd.

Hoeve van het brabantse langgeveltype

Rugdijk 5
Tilburg
Hoeve van het Brabantse langgeveltype, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Vensters met luiken en 20-ruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)